Etikett: chili

Chimichurri
Sås & Kryddsmör

Chimichurri

En sydamerikansk örtsås/dip med lite sting. Underbar till färskpotatis och en köttbit! Finhacka 1 kruka bladpersilja (ca 1 dl) och 1 liten schalottenlök. Riv eller pressa 1 liten vitlöksklyfta. Blanda persiljan och de båda löksorterna med ca 0,5 dl olivolja samt en stor klyfta pressad citron. Smaksätt med chiliflakes, salt och nymalen svartpeppar. Klart!

Nachos Bonanza
Köttfärs, Taco

Nachos Bonanza

Restaurangkedjan “Texas Longhorn” serveras en Nachos-tallrik med kyckling, svarta bönor, ost, rödlök, gräslök m.m. Detta är en tolkning av denna härliga anrättning. Tyvärr var de svarta bönorna slut hemma (därav ej med på bilden), men jag lade ändå till dem i receptet. Börja med ostsåsen: Värm 1,5 dl vispgrädde så att den blir riktigt het […]

Rostad majssalsa
Taco

Rostad majssalsa

Att hetta upp majsen och ge den lite yta gör verkligen att majsen kommer till sin rätta. Otroligt enkelt och gott tillbehör till fredagstacosen. Låt 200 g majs rinna av från konservburken (jag tog fryst, tinad majs). Grovhacka 2 tomater, finhacka 1/2-1 färsk chili och skär 2 salladslökar tjusigt på sniskan. Hetta upp en stekpanna […]

Helbakad majrova med vitlöks- och chilismör
Tillbehör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Helbakad majrova med vitlöks- och chilismör

Majrova är väldigt mild i smaken, på gränsen till smaklös skulle jag säga. Därför passar ett smör med mycket vitlök, chili och timjan ypperligt till! Helbakad variant är ett trevligt alternativ till bakpotatis. Receptet hittade jag på Tasteline.com  Sätt ugnen på 225 grader.  Skölj 6-8 majrovor, beroende på storlek. Skär av toppen och botten på rovorna. Skär även […]

Mangosalsa
Taco

Mangosalsa

Färsk mango kan vara en utmaning – både vad gäller att hitta ett perfekt exemplar och att få ut fruktköttet! Måste därför tipsa om fryst, tärnad mango. En ask motsvarar 1-1,5 mango 🙂  Tärna mango. Finhacka rödlök, röd chili samt färsk koriander eller  bladpersilja. Lägg i en skål och pressa över lime och salta. Låt stå i rumstemperatur till servering.  Passar himla bra ihop med Pulled […]

Pulled Chicken
Kyckling, Taco

Pulled Chicken

Allt i en form och sedan in i ugnen, smidigt! Receptet hittade jag på “Aftonbladet”, i en artikel om “Cinco de Mayo” dvs. Mexicos nationaldag. 1 kg kyckling räcker till 8-9 tacos, alltså fyra personer.  Lägg 1 kg rå kycklingfilé i en ugnsform. Japp, den ska vara rå! Sätt ugnen på 150 grader.  Grovhacka 1 gul lök och 4 tomater, […]

Lågtempad fläskkarré med chili, ingefära och honung
Fläskkött

Lågtempad fläskkarré med chili, ingefära och honung

Allt kött som får tillagas på lägre temperatur blir himmelskt! Här körde vi en fläskkarré på 125 grader, vilket tog ca 2 h. Sådant man hinner med på en söndag! Sätt ugnen på 125 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen.  Putsa 1 kg fläskkarré, krydda steken med salt och nymalen svartpeppar. Bryn fläskkarrén i en klick smör i […]