Jamie Olivers kokbok om Amerika är en ynnest att bläddra i, både vad gäller bilder, texter och recept. Detta recept kommer från boken, här halverat för att matcha fyra portioner. Välj själv om du vill ha chili i eller ej – kanske beror på hur stark chiligryta du har gjort 🙂 Skala och halvera 1 […]
Etikett: chili
Kräftfond
Kräftskiva => fond till två fisksoppor en annan dag! Skala och grovhacka 1 liten gul lök och 1 vitlöksklyfta. Hetta upp lite flytande smör i en stor gryta. Fräs 1 liter kräftskal tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt 2 msk tomatpuré och låt fräsa några minuter. Rör därefter ner 2 msk vetemjöl. Tillsätt 0,5 dl […]
Butter Chicken (eller Halloumi)
Butter Chicken är egentligen en gryta, men jag gjorde en anpassad version med såsen serverad bredvid hela kycklingfiléer. Ersätt gärna kycklingen med grillost/halloumi, så gott! Receptet på såsen är min version utifrån guldgruvan Zeinas Kitchen. Finhacka 1 stor gul lök och 2 vitlöksklyftor. Fräs detta i lite smör i en stekpanna och tillsätt sedan kryddor: […]
Fiskpinnar – men lite roligare
Sonen ville ha fiskpinnar när vid stod vid frysdisken i affären. Men han äter varken kokt potatis eller potatismos, så vad skulle vi servera till? Vi bestämde oss för att göra enkla fish tacos. Gott och fräscht! Mangosalsa: Fryst mango (ja, tinad nu alltså) blandades med skuren salladslök, skuren tomat, sambal oelek, limeskal, koriander (persilja […]
Söt och klibbig fläskfärs med savoykål
Åh, så gott detta blev! Lime, ingefära, ostronsås och honung. Mmmmm! Och dessutom snabblagat, kan det bli bättre en vardag? Skala och skiva 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor tunt. Fräs 500 g fläskfärs i lite neutral olja i en stor stekpanna. Smula färsen grovt. När färsen börjar få färg tillsätter du lök och vitlök. […]
Chili Cheese Balls
Oh my God! Japp, jag tror jag stannar där 🙂 Blanda samman 100 g cream cheese, 150 g riven ost (jag tog mix mozzarella/cheddar) samt 1-2 msk finhackade, inlagda jalapeños. Rulla ostmassan till bollar, jag fick ut 12 st. Låt bollarna ligga på en tallrik i frysen ca 5 minuter. Dags att förbereda paneringen: Skål […]
Chicken Tikka Masala
Hittade inte paneer (indisk ost) i butiken, så det fick bli kyckling istället. Ett enkelt recept från Arla med mycket smak – perfekt för vardagsmiddagen 🙂 Skär 500 g kycklingfilé eller kycklinginnerfilé i bitar. Finhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Skala 2 morötter, grovriv dem. Skala och grovriv även 1 äpple. Smält en klick […]
Chimichurri
En sydamerikansk örtsås/dip med lite sting. Underbar till färskpotatis och en köttbit! Finhacka 1 kruka bladpersilja (ca 1 dl) och 1 liten schalottenlök. Riv eller pressa 1 liten vitlöksklyfta. Blanda persiljan och de båda löksorterna med ca 0,5 dl olivolja samt en stor klyfta pressad citron. Smaksätt med chiliflakes, salt och nymalen svartpeppar. Klart!
Nachos Bonanza
Restaurangkedjan “Texas Longhorn” serveras en Nachos-tallrik med kyckling, svarta bönor, ost, rödlök, gräslök m.m. Detta är en tolkning av denna härliga anrättning. Tyvärr var de svarta bönorna slut hemma (därav ej med på bilden), men jag lade ändå till dem i receptet. Börja med ostsåsen: Värm 1,5 dl vispgrädde så att den blir riktigt het […]
Indisk gryta med kyckling och röda linser
Garam masalan doftar i hela köket, underbart! En kryddig gryta som serveras med svalkande yoghurt och nystekta naanbröd. Mmmm! Börja med naanbröden: Smula 25 g jäst i en bunke, häll över 1,5 dl vatten (37 grader) samt 2 tsk strösocker. Rör runt tills jästen har lösts upp. Tillsätt då 0,5 tsk salt, 2 msk smält/flytande […]
Rostad majssalsa
Att hetta upp majsen och ge den lite yta gör verkligen att majsen kommer till sin rätta. Otroligt enkelt och gott tillbehör till fredagstacosen. Låt 200 g majs rinna av från konservburken (jag tog fryst, tinad majs). Grovhacka 2 tomater, finhacka 1/2-1 färsk chili och skär 2 salladslökar tjusigt på sniskan. Hetta upp en stekpanna […]
Inkokt lax med citrongräs och chili samt kall ärtsås med wasabi
Detta recept hittade jag på “Allt om mat”. Supergott och fräscht! Ärtsåsen var en ny trevlig bekantskap. Jag kan tänka mig att en citronaioli också är gott till denna kalla fiskrätt. Laxen förbereds dagen innan: Ta bort skinnet från en fin laxbit á 700 g. Skär laxen i 1,5 cm tjocka skivor och lägg i en stor ugnsform. […]