Åh, så gott detta blev! Lime, ingefära, ostronsås och honung. Mmmmm! Och dessutom snabblagat, kan det bli bättre en vardag? Skala och skiva 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor tunt. Fräs 500 g fläskfärs i lite neutral olja i en stor stekpanna. Smula färsen grovt. När färsen börjar få färg tillsätter du lök och vitlök. […]
Etikett: chili
Chili Cheese Balls
Oh my God! Japp, jag tror jag stannar där 🙂 Blanda samman 100 g cream cheese, 150 g riven ost (jag tog mix mozzarella/cheddar) samt 1-2 msk finhackade, inlagda jalapeños. Rulla ostmassan till bollar, jag fick ut 12 st. Låt bollarna ligga på en tallrik i frysen ca 5 minuter. Dags att förbereda paneringen: Skål […]
Chicken Tikka Masala
Hittade inte paneer (indisk ost) i butiken, så det fick bli kyckling istället. Ett enkelt recept från Arla med mycket smak – perfekt för vardagsmiddagen 🙂 Skär 500 g kycklingfilé eller kycklinginnerfilé i bitar. Finhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Skala 2 morötter, grovriv dem. Skala och grovriv även 1 äpple. Smält en klick […]
Chimichurri
En sydamerikansk örtsås/dip med lite sting. Underbar till färskpotatis och en köttbit! Finhacka 1 kruka bladpersilja (ca 1 dl) och 1 liten schalottenlök. Riv eller pressa 1 liten vitlöksklyfta. Blanda persiljan och de båda löksorterna med ca 0,5 dl olivolja samt en stor klyfta pressad citron. Smaksätt med chiliflakes, salt och nymalen svartpeppar. Klart!
Nachos Bonanza
Restaurangkedjan “Texas Longhorn” serveras en Nachos-tallrik med kyckling, svarta bönor, ost, rödlök, gräslök m.m. Detta är en tolkning av denna härliga anrättning. Tyvärr var de svarta bönorna slut hemma (därav ej med på bilden), men jag lade ändå till dem i receptet. Börja med ostsåsen: Värm 1,5 dl vispgrädde så att den blir riktigt het […]
Indisk gryta med kyckling och röda linser
Garam masalan doftar i hela köket, underbart! En kryddig gryta som serveras med svalkande yoghurt och nystekta naanbröd. Mmmm! Börja med naanbröden: Smula 25 g jäst i en bunke, häll över 1,5 dl vatten (37 grader) samt 2 tsk strösocker. Rör runt tills jästen har lösts upp. Tillsätt då 0,5 tsk salt, 2 msk smält/flytande […]
Rostad majssalsa
Att hetta upp majsen och ge den lite yta gör verkligen att majsen kommer till sin rätta. Otroligt enkelt och gott tillbehör till fredagstacosen. Låt 200 g majs rinna av från konservburken (jag tog fryst, tinad majs). Grovhacka 2 tomater, finhacka 1/2-1 färsk chili och skär 2 salladslökar tjusigt på sniskan. Hetta upp en stekpanna […]
Inkokt lax med citrongräs och chili samt kall ärtsås med wasabi
Detta recept hittade jag på “Allt om mat”. Supergott och fräscht! Ärtsåsen var en ny trevlig bekantskap. Jag kan tänka mig att en citronaioli också är gott till denna kalla fiskrätt. Laxen förbereds dagen innan: Ta bort skinnet från en fin laxbit á 700 g. Skär laxen i 1,5 cm tjocka skivor och lägg i en stor ugnsform. […]
Helbakad majrova med vitlöks- och chilismör
Majrova är väldigt mild i smaken, på gränsen till smaklös skulle jag säga. Därför passar ett smör med mycket vitlök, chili och timjan ypperligt till! Helbakad variant är ett trevligt alternativ till bakpotatis. Receptet hittade jag på Tasteline.com Sätt ugnen på 225 grader. Skölj 6-8 majrovor, beroende på storlek. Skär av toppen och botten på rovorna. Skär även […]
Mangosalsa
Färsk mango kan vara en utmaning – både vad gäller att hitta ett perfekt exemplar och att få ut fruktköttet! Måste därför tipsa om fryst, tärnad mango. En ask motsvarar 1-1,5 mango 🙂 Tärna mango. Finhacka rödlök, röd chili samt färsk koriander eller bladpersilja. Lägg i en skål och pressa över lime och salta. Låt stå i rumstemperatur till servering. Passar himla bra ihop med Pulled […]
Pulled Chicken
Allt i en form och sedan in i ugnen, smidigt! Receptet hittade jag på “Aftonbladet”, i en artikel om “Cinco de Mayo” dvs. Mexicos nationaldag. 1 kg kyckling räcker till 8-9 tacos, alltså fyra personer. Lägg 1 kg rå kycklingfilé i en ugnsform. Japp, den ska vara rå! Sätt ugnen på 150 grader. Grovhacka 1 gul lök och 4 tomater, […]
Frijoles (mexikansk röra på svarta bönor)
Ja, det kanske inte ser så gott ut? Men det är det! Lättlagat och proteinrikt. Dessutom veganskt! Det finns oändligt många recept på detta, visade Google-sökningen. Jag tog det som funkade för oss, men jag såg att flera recept även innehöll koriander (vilket vi inte hade hemma idag). Börja med att hälla en burk/tetra med svarta […]