Jamie Olivers kokbok om Amerika är en ynnest att bläddra i, både vad gäller bilder, texter och recept. Detta recept kommer från boken, här halverat för att matcha fyra portioner. Välj själv om du vill ha chili i eller ej – kanske beror på hur stark chiligryta du har gjort 🙂
Skala och halvera 1 stor gul lök, skär i tunna skivor. Stek löken mjuk och gyllene på medellåg värme i en klick smör.
Skala en färsk majskolv och skär bort majskornen. Om du inte har en majskolv gissar jag att det går fint med frysta majskorn eller en liten konservburk. När löken börjar bli gyllene och tjusig tillsätter du majsen i stekpannan, tillsätt ev. lite mer smör.
Sätt ugnen på 200 grader, låt ugnsgallret vara i nedre delen av ugnen.
Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant (diameter 20 cm). Smörj kanterna med flytande smör eller olivolja.
Rör samman följande ingredienser i en bunke:
- 2 stora ägg
- 3 msk vetemjöl
- 1,25 dl mjölk (gärna 3 % fetthalt)
- 160 g finmald polenta
- 0,5 tsk bakpulver
- Salt och nymalen svartpeppar
Finhacka 1 grön chilifrukt, om du önskar.
Rör ner lök- och majsblandningen och ev. chilin i polentaröran. Tillsätt en näve riven ost (smakrik).
Häll smeten i formen och grädda sedan i brödet i ca 25 minuter. Ta då ut brödet och släng på ytterligare en näve riven ost och grädda tills osten har smält (ca 5 minuter).
Låt svalna något och avnjut sedan till chiligryta, eller vad du önskar!