Etikett: rosmarin

Sommarsnaps
Dryck, Midsommar

Sommarsnaps

En snaps med smak av sommar! Receptet hittade jag i lokaltidningen Smålandsposten. Jordgubb, citron och rosmarin är en fin kombo! Farligt god snaps…  Kvarta 3 jordgubbar. Skär skalet från 1/2 citron med potatisskalare, använd helst ekologisk citron. Plocka en liten kvist färsk rosmarin. Lägg dessa tre smaksättare i en glasburk och häll över 35 cl vodka/brännvin. Låt stå i kylen […]

Persiljerot med rosmarin och bacon
På grillen/BBQ, Plock (antipasti, meze, tapas...), Tillbehör

Persiljerot med rosmarin och bacon

Mmm, persiljerot! Hittar du inte det går det lika bra med den betydligt vanligare palsternackan. Perfekt som förrätt eller tilltugg innan maten, eller som tillbehör till varmrätten. Skala ca 4 persiljerötter (beroende på storlek, är de små får du ta 6-8 st), skär i grova stavar. Lägg dem i en liten kastrull, pressa över saften från 1 citron, häll […]

Hasselbackspotatis med rosmarin och vitlök
Tillbehör

Hasselbackspotatis med rosmarin och vitlök

Varför har jag inte testat detta tidigare?! Att smaksätta smöret som öses över potatisen ger så mycket mer smak till anrättningen. Premiärförsöket blev rosmarin och vitlök, men här är det så klart bara fantasin som sätter gränserna. Smält 100 g smör och tillsätt sedan 2 fint skurna vitlöksklyftor samt en finhackad kvist färsk rosmarin (torkad, hackad går säkert oxå […]

Kryddsmör med rosmarin, balsamvinäger och rödlök
Sås & Kryddsmör

Kryddsmör med rosmarin, balsamvinäger och rödlök

Ett av mina favorit-kryddsmör, som maken gör med bravur! Satsen ger ca 8 portioner. Finhacka 1 rödlök och 1 stor kvist färsk rosmarin (torkad funkar, men färsk är godast). Fräs detta i en klick smör i en liten kastrull tills löken är mjuk men inte har fått färg. Krydda med salt och malen svartpeppar. Tillsätt avslutningsvis 1 msk balsamvinäger och glacera löken med detta. Maken tog […]