Sallad

Sallad, Skaldjur

Friterade räkor med krispig blomkålssallad

Självklart väljer vi jätteräkor från godkända odlingar! Tina frysta jätteräkor, beräkna 10-15 räkor per person (ca 450 g). Koka ris till fyra personer. Rör ihop frityrsmeten: 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 0,5 tsk salt, 1 äggvita och 1,5 dl ljus öl. Lägg ner räkorna i frityrsmeten. Hetta upp neutral olja till 180 grader, i […]

Västeråsgurka med citron och ingefära
Hamburgare, På grillen/BBQ, Sallad

Västeråsgurka med citron och ingefära

Klassisk västeråsgurka – men inte med dill och ättika! Ett försök att efterlikna den gurka som serveras på den skånska BBQ-restaurangen Holy Smoke. Väl värt ett besök om ni är i närheten av Kullahalvön (Höganäs). Gör en 1-2-3-lag med följande ingredienser: 1 del citronsaft 2 delar strösocker 3 delar vatten ett par skivor färsk ingefära […]

Sallad

Krämig salladskål

Jag glömde ta kort på denna krämiga kålsallad, därav lånet av bild på huvudråvaran från Matspar.se. Får fixa en egen bild nästa gång! Salladen påminner om cole slaw och passar perfekt till hamburgare eller grillrätter. Blanda samman den krämiga dressingen: 2 dl crème fraiche (helst 34 % fetthalt) 0,5 dl majonnäs (hemgjord eller köpt) 1 […]

Caesardressing
Sallad, Sås & Kryddsmör

Hemgjord Caesardressing

På min blogg har jag även en snabbvariant på Caesardressing med köpt majonnäs. Det är inte mycket svårare att göra sin egen majonnäs som bas för denna dressing – med stavmixer får du ett perfekt resultat! Knäck 1 ägg i en högre bunke/kanna/mixerkanna. Tillsätt 1 finriven/pressad vitlöksklyfta, 1 tsk dijonsenap, 1 msk citronsaft, en klick […]

Edamamebönor
Sallad

Edamamebönor med flingsalt

Underbara och supernyttiga gröna bönor gömmer sig i det sega skalet. Enkelt att dra ut bönorna med tänderna, men låt skalet hamna i komposten. Koka upp vatten och salt. Låt frysta edamamebönor koka 2-3 minuter. Beräkna 500 g till ca 6 portioner. Häll av bönorna och lägg upp dem i serveringsskål, toppa med flingsalt. Klart!

Bondbönor med vitlöks- och persiljesmör
Sallad

Bondbönor med vitlöks- och persiljesmör

Bondbönor, varför har jag inte upptäckt denna lilla goding förrän nu? Bönorna skalas efter kokning. Innanför det sega skalet hittar du en underbar och smörig böna! Beräkna 1 kg bondbönor i skida till fyra personer – det är mer “skräp” än bönor…  Öppna bönskidorna och pilla ut bönorna. Som du ser har de ett vitt skal runt […]

Sallad med grönkål, brysselkål och betor
Sallad

Sallad med grönkål, brysselkål och betor

Jag har sagt det tidigare – en av de bästa kokböckerna jag någonsin har köpt är “Kålboken” av Mette Løvbom. Köp den, du kommer inte bli besviken! Här kommer ännu ett recept från boken (med med minskad mängd vinegrette, jag vill inte ha så “blöt” sallad). Börja med att göra syltad rödlök, gör gärna detta dagen […]

Snabb caesardressing
Sallad

Snabb caesardressing

En snabbrörd dressing på färdig majonnäs med karaktär av caesardressing. Gudomligt god till kyckling! Finhacka 1 tsk kapris. Finriv ca 1 dl parmesanost.Finhacka 2 sardellfiléer (eller köp sardellpasta på tub, ex. varumärket Zeta). Blanda 1 dl majonnäs med lite pressad citron samt 2 msk kallt vatten så att den lite tunnare i konsistensen. Rör sedan ner kapris, parmesanost och sardeller. Smaka av med nymalen svartpeppar. Det är mycket […]

Limepicklad rödkål
Hamburgare, Sallad

Limepicklad rödkål

Rödkål som får ännu vackrare färg när den picklas! Yummie dessutom! Eftersom maken fixade detta tillbehör har jag lite dålig koll på proportionerna…  Skiva rödkål tunt. Lägg över rödkålen i en skål och tillsätt pressad lime och en skvätt vitvins- eller äppelcidervinäger. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Krama kålen med dina händer och låt sedan stå någon timme innan servering. Klart! 

Röd coleslaw med asiatisk touch
Sallad

Röd coleslaw med asiatisk touch

En riktigt nice coleslaw! Tommy Myllymäki/Köket.se är upphovsman. Supergod till grillad kyckling! Jag tyckte dock det var liiite för mycket soya i, så jag har minskat något i min version nedan. Jag gillar även mix hälften crème fraiche, hälften majonnäs – Tommy kör bara majjo… Receptet räcker till 4-8 portioner, beroende på hur många tillbehör […]