Plock (antipasti, meze, tapas…)

Janssonspiroger
Buffé, Jul, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Janssonspiroger

Detta recept hittade jag på Landley’s kök. Väldigt goda och säkert perfekta som mingelmat vid glöggmys – något man inte får ha år 2020 (ja, vi kommer alla minnas Corona-året…). Gör en klassisk pajdeg: 3 dl vetemjöl + 100 g smör + 2-3 msk kallt vatten. Jag kör alltid pajdegen i matberedaren, då går det […]

Cocktail Party 1960s
Buffé, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Cocktail Party 1960s

Jag startade en bokklubb för två år sedan. Läsa/lyssna på bok och avnjuta en måltid med inspiration från boken. Denna gång utspelade sig boken till stor del i brittiska societeten under 1960-talet, därav denna meny. Vilken bok? Sista brevet från din älskade, av Jojo Moyes. Inspirationen till menyn hittades på olika brittiska och amerikanska sajter. […]

Pesto på ärtskott
Buffé, Plock (antipasti, meze, tapas...), Sallad, Sås & Kryddsmör

Pesto på ärtskott

En riktigt smarrig pesto på ärtskott! Jag serverade den med grillade grönsaker, fetaost och oliver. Skölj 50 g ärtskott. Mixa dem tillsammans med 2 msk solrosfrön, 1 riven vitlöksklyfta och 1/2 dl olivolja. Tillsätt lite mer olivolja till önskad konsistens. Smaksätt peston med pressad citron, salt och nymalen svartpeppar. Klart för servering!

Arayes - köttfärsfyllda pitabröd från Libanon
Köttfärs, Pirog, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Arayes – köttfärsfyllda pitabröd från Libanon

“Zeinas kitchen” – himmelriket på Internet? Ja, kanske… Hur som helst lagar Zeina Murtada fantastisk mat från världens alla hörn. Om du inte har kikat in på hennes blogg tidigare så kan jag säga att den är väl värd inte bara ett – utan många – besök! Just denna rätt kommer från Libanon och är tunna […]

Glöggtilltugg med taleggio, färska fikon och lönnsirap
Jul, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Glöggtilltugg med taleggio, färska fikon och lönnsirap

Mmmmmm! Gott! Taleggio är en spansk kittost som verkligen smälter i munnen    Lägg ut skurna pepparkakor på serveringsfat. Recept på dessa hittar du här. Fördela skuren taleggio-ost över (beräkna 200 g till 24 pepparkakor). Toppa med en bit färskt fikon och ringla lite lönnsirap över. Och då menar jag verkligen liiiite lönnsirap, så det inte blir för sött. 

Persiljerot med rosmarin och bacon
På grillen/BBQ, Plock (antipasti, meze, tapas...), Tillbehör

Persiljerot med rosmarin och bacon

Mmm, persiljerot! Hittar du inte det går det lika bra med den betydligt vanligare palsternackan. Perfekt som förrätt eller tilltugg innan maten, eller som tillbehör till varmrätten. Skala ca 4 persiljerötter (beroende på storlek, är de små får du ta 6-8 st), skär i grova stavar. Lägg dem i en liten kastrull, pressa över saften från 1 citron, häll […]

Kryddiga mandlar
Plock (antipasti, meze, tapas...)

Kryddiga mandlar

Kryddiga, rostade mandlar! Såå gott! Hetta upp ca 1 msk olivolja i en stekpanna, häll ner 100 g sötmandel. Rosta mandlarna tills du hör att det “knäpper” i skalet på dem. Passa noga, de bränns lätt!  Lägg upp de färdigrostade mandlarna på ett fat med hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp. Krydda med en rejäl nypa flingsalt samt 1 krm […]

Baconlindade dadlar
Buffé, På grillen/BBQ, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Baconlindade dadlar

Salt och sött på en och samma gång! Färska dadlar hittar du i grönsaksdisken på ICA; Willy:s etc.  Halvera baconskivor och rulla de halverade skivorna runt färska dadlar. Om du har tandpetare i närheten så fäst baconet med en sådan, så riskerar du inte att baconet glider av dadeln. Beräkna typ tre dadlar per person, det brukar räcka om man inte […]