Pilgrimsmussla kan ersättas med kammussla, som oftast finns i frysdisken i välsorterade mataffärer. Brynt smör, misopasta, citron och sesamfrön. Så enkelt, så snyggt och så gott! Beräkna 2-3 musslor per person. Frysta musslor behöver så klart tinas! Ta bort den lilla muskeln som brukar sitta kvar på sidan av musslan. Receptet nedan gäller för fyra […]
Plock (antipasti, meze, tapas…)
Arancini med citron och Västerbottensost
Jag kokar gärna lite extra risotto och sparar till nästa dag, då riset omvandlas till fantastiska, frasiga bollar. Välj själv om du kör naturella eller med smaksättning. Receptet nedan innehåller inga exakta mängder, utan är snarare en beskrivning. På bilden ser du arancini med citron och Västerbottensost. Forma kall risotto till bollar, för naturell smak. […]
Pinsa
Det blev inte riktigt som pinsabotten från affären, för min del. Dock en väldigt fin mix mellan pizza och focaccia, precis som det ska vara! Receptet kommer från Arla och tar ungefär ett dygn från start till mål. Smula 25 g jäst i en stor degbunke, häll över 4 dl kallt vatten. Rör tills jästen […]
Västerbottenspannacotta
Oj, detta var väldigt gott – men otroligt mäktigt! Jag serverade i martiniglas, men jag skulle säga att ett betydligt mindre glas räcker! Räkna med att receptet, som egentligen är för fyra portioner, räcker till det dubbla. Jag hittade receptet på Instagramkontot ”Matbubbel”. Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten, ca 5 minuter. Finhacka 0,5 rödlök […]
Vispad mozzarella
Sås eller dip till vad du vill! Lagom för två personer. Kanske egentligen borde heta mixad mozzarella, men vispad låter bättre 😉 Dela 1 mozzarella i bitar med händerna och lägg i en skål som din stavmixer passar till (jag använde ”mini-matberedaren” till min stavmixer). Tillsätt 4 msk vispgrädde (ovispad). Mixa samman till en slät […]
Mjukt vitlöksbröd
Zeinas kitchen, där hittar man alltid bra recept! Som detta mjuka vitlöksbröd! Jag hade bara 1/4 (12 g) jäst i kylen. Gick hur bra som helst, degen fick bara jäsa ca 15 minuter längre. Värm 2 dl vatten till 37 grader. Smula 25 g jäst i en bunke, häll vattnet över och rör tills jästen […]
Tunnbrödskorgar med skagenröra
Tunnbrödkorgar – enkelt, billigt, gott… Och går att fylla med det mesta 🙂 De går fint att förbereda dagen innan middag/fest, om du så vill. Sätt ugnen på 200 grader med ugnsgallret i mitten. Skär rektangulärt tunnbröd i kvadrater, du får ut fyra per brödbit. Den lilla kanten som blir kvar slänger du så klart […]
Västerbottensmuffins med topping
Till midsommar blev det lite plock vid sidan av de klassiska lunchinslagen. Tipsar dig om att följa @matbubbel på Instagram, där du kan se plockmat i oändlighet! Däribland dessa godingar! Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman 200 g cream cheese, 3 ägg, 4 dl riven Västerbottensost (eller annan smakrik ost) samt lite finhackad dill […]
Vispad brieost med marmelad och kex
Du måste testa att vispa brieosten. Så len och krämig! Ta fram brieost, antingen 200 eller 450 g. Jag tycker det går åt lite mer ost per person jämfört med en vanlig ostbricka. Hyvla bort ”skalet” med en osthyvel, detta går lättast när osten är kylskåpskall. Lägg sedan osten på en tallrik med plastfolie på […]
Chips med lyxig dip
Detta är knappt ett recept 🙂 Men ack, så gott! Fördela salta chips i portionsformar, tjusiga glas eller på tallrik. En klick smetana eller crème fraiche, lite caviar (fisk eller tång), finhackad rödlök samt gräslök på toppen. Klart för servering! Det går även att göra på ett stort serveringsfat, om man hellre vill det. Perfekt […]
Chili Cheese Balls
Oh my God! Japp, jag tror jag stannar där 🙂 Blanda samman 100 g cream cheese, 150 g riven ost (jag tog mix mozzarella/cheddar) samt 1-2 msk finhackade, inlagda jalapeños. Rulla ostmassan till bollar, jag fick ut 12 st. Låt bollarna ligga på en tallrik i frysen ca 5 minuter. Dags att förbereda paneringen: Skål […]
Friterade cornichons
Man kan välja cornichons eller saltgurka. Jag hade en burk cornichons i kylen som behövdes ta slut på, så mitt val föll därpå. Grymt gott till burgare! Börja med att lägga gurkorna i en skål med vetemjöl. Ja, du får ju skära saltgurkan i 2-4 bitar först… Låt dem ligga där en stund för att […]