Bröd (med jäst)

Langos
Bröd (med jäst), Skaldjur

Langos

Langos – ett måste när man är på festival eller marknad. Inte sant? Men inte alls svårt att göra hemma, och dessutom med en fräschare känsla. Toppa med valfria salta tillbehör – eller varför inte Nutella för dessertversion? Mitt recept kommer från ICA.se. I kommentarsfältet på ICA:s hemsida såg jag ett tips om att göra […]

Smörgåstårta bröd
Bröd (med jäst), Smörgåstårta

Bröd till smörgåstårta

Jag kommer aldrig (ja, man ska kanske inte säga aldrig…) köpa bröd fler gånger när jag gör smörgåstårta. Sååå mycket godare med hembakat bröd med mer substans än den köpta formfranskan. Glömde tyvärr ta kort på brödet innan jag fyllde det, jag får komma ihåg det till nästa gång! Jag valde en rund springform (diameter […]

Formfranska rågsikt
Bröd (med jäst)

Formfranska med rågsikt

Lättbakat och luftigt bröd, perfekt till både räkmackan och frukostmackan! Värm 6 dl vatten till 37 grader. Smula 50 g jäst i en stor bunke, använd helst köksassistent så du kan knåda degen länge. Häll vattnet över jästen, tillsätt 2 tsk flingsalt och 0,5 dl ljus sirap. Rör runt och tillsätt sedan 50 g rumstempererat […]

Vitlöksbröd
Bröd (med jäst)

Vitlöksbröd

Ett vackert bröd, eller hur? Receptet kommer från “Lindas bakskola”, men återges här i halverad sats jämfört med originalreceptet. Smula 25 g jäst i en degbunke. Värm 2,5 dl vatten till fingervarmt (37 grader), häll vattnet över jästen och rör tills den har lösts upp. Tillsätt sedan 0,75 tsk salt och 1 msk rapsolja. Blanda […]

Formfranska
Bröd (med jäst)

Formfranska med vallmo

“Lindas bakskola” – ett självklart konto att följa på sociala medier. Enkla recept med ingredienser man oftast har hemma. Ett klassiskt rostbröd, som även funkade till räkmackan. Jag tycker dock att mängden jäst behöver ökas upp för att få högre bröd, så i mitt recept nedan är det 50 g jäst istället för 25 g […]

Kalljäst bröd med durumvete och pumpafrön
Bröd (med jäst)

Kalljäst bröd med durumvete och pumpafrön

Jag älskar kalljästa bröd! Smidigt att sätta degen på kvällen och få nybakat bröd lagom till frukost. Detta recept kommer från tidningen Matmagasinet sommarspecial 2019. Det bakas i jäskorgar, men jag skulle tro att det även funkar att baka ut direkt på en plåt. Men korgarna hjälper så klart till att hålla formen på degen… […]

Grillat bröd
Bröd (med jäst), På grillen/BBQ

Grillat bröd

Jag var jätterädd för att brödet skulle fastna på grillgallret – men som du ser gick det galant att grilla det! Receptet hittade jag på ICA.se. Smula 15 g färsk jäst i en degbunke. Tillsätt 2,5 dl kallt vatten, 1 msk olivolja samt 1 tsk flingsalt. Rör tills jästen har lösts upp. Rör sedan ner ca 5 dl vetemjöl och blanda ihop till en deg. […]

Steamed buns with pulled salmon
Bröd (med jäst), Fisk, Macka

Steamed buns with pulled salmon

Ångade bröd med dragen lax. Alltså, det låter bättre på engelska… “Bao” kommer ursprungligen från Kina men har snabbt spridit sig utanför landets gränser. Och vilken tur, det är ju sååå gott! Receptet hittade jag via Facebook på KIT.se. Klicka här för att se instruktionsfilm! Satsen ger 24 bröd, beräkna ca 3 bröd per person. Bröd som går […]

Kalljäst majsbröd
Bröd (med jäst)

Kalljäst majsbröd

Ett helt fantastiskt grundrecept som jag hittade på lika fantastiska “Fridas bakblogg”. Grundreceptet hittar du även här på min blogg. Jag testade att tillsätta lite snabb-polenta till degen => ett supergott majsbröd. Perfekt till mat med influencer från Mexico eller Amerikanska södern. Smula 12 g jäst (alltså 1/4 paket) i en stor bunke (volym 3 liter räcker). […]