Bröd (med jäst)

Långjäst foccacia
Bröd (med jäst), Buffé

Långjäst focaccia

En focaccia som får jäsa riktigt länge, ja ett helt dygn. Jag fick inte ytan lika fin som på Instagramkontot ”Saltochtahini” men jag gissar att en metallform blir bättre än ugnsfast form i porslin. På hennes konto hittar du även en film, se inlägg från 2024-02-02. Blanda 500 g vetemjöl (vanligt, special eller tipo 00), […]

Bao med pankopanerad kyckling
Bröd (med jäst), Kyckling

Bao med pankopanerad kyckling

På min blogg hittar du receptet på bao, dvs. de ångade bröden. Jag brukar göra en rejäl sats, då de går alldeles utmärkt att frysa in. Perfekt att ta fram och bara låta tina. Pankopanerad kyckling: Skär kycklingfilé i mindre bitar. Vänd dessa i vetemjöl, uppvispad ägg och pankoströbröd. Jag brukar smaksätta ströbrödet med salt, […]

Frallor i airfryern
Airfryer, Bröd (med jäst), Frukost & Brunch

Frallor i airfryern

Lindas bakskola har en egen kategori för just airfryer. Bra med små satser, som funkar i den lilla varmluftsugnen. Jag blev inte helt nöjd med gräddningen dock. Frallorna var fina upptill, men lite degiga i botten. Därför testade jag andra gången att vända på frallorna och köra ytterligare fem minuter – och det blev så […]

Smidigaste frallorna
Bröd (med jäst), Frukost & Brunch

Smidigaste frallorna

Har du 5 g jäst hemma? Bra, då kan du med minimal insats få fina frallor till helgfrukosten. Degen rörs ihop i en reklampaus med en slev och får jäsa på diskbänken över natten. Kan det bli enklare? Smula ner 5 g jäst i en stor degbunke – du kommer behöva ha utrymme för jäsningen. […]

Tunna bröd
Bröd (med jäst)

Långjästa tunna bröd

I originalreceptet benämndes dessa som naanbröd, men jag tycker inte att de blev som de naanbröd som jag ätit… Dock väldigt goda! Jag väljer att helt enkelt kalla dem för tunna bröd! De är neutrala i smaken och passar till soppa, sallad, röror osv. De är långjästa, dvs. degen jäser i rumstemperatur över dagen eller […]

Långjäst bröd
Bröd (med jäst)

Långjäst bröd

Har du gott om tid och en pytteliten bit jäst kvar i kylen? Då är långjäst bröd något för dig! Receptet som jag utgick ifrån hittade jag på Victorias provkök. Välj själv om du vill jäsa degen över dagen eller natten. Degen ska jäsa i rumstemperatur, inte kylskåp. Därav den lilla mängden jäst. Smula ner […]

Bröd (med jäst), Buffé

Tortano med mozzarella och basilika

Leila Lindholm, en av TV4:s första kockar. Så mycket gott hon bjöd på i sin TV-program, bl a detta fyllda bröd som är perfekt till utflykten eller buffén. Färdigt med ”pålägg” liksom! Jag gjorde det nu enkelt med basilika och mozzarella, men kan intyga att parmaskinka, oliver, salami osv är supergott i! Smula 15 g […]

Bröd (med jäst), Frukost & Brunch

Egg & Bacon McMuffin

Engelska muffins, cheddarost, stekt ägg och bacon. Svårare än så är det inte att göra McDonald’s-favoriten hemma. Receptet på bröden kommer från Victorias provkök och ger 16-18 bröd, som är perfekta frukostfrallor om du inte vill äta McMuffin-varianten. Börja med att smälta 60 g smör i en kastrull. Tillsätt 4,5 dl mjölk (gärna 3% fetthalt) […]

Langos
Bröd (med jäst), Skaldjur

Langos

Langos – ett måste när man är på festival eller marknad. Inte sant? Men inte alls svårt att göra hemma, och dessutom med en fräschare känsla. Toppa med valfria salta tillbehör – eller varför inte Nutella för dessertversion? Mitt recept kommer från ICA.se. I kommentarsfältet på ICA:s hemsida såg jag ett tips om att göra […]

Smörgåstårta bröd
Bröd (med jäst), Smörgåstårta

Bröd till smörgåstårta

Jag kommer aldrig (ja, man ska kanske inte säga aldrig…) köpa bröd fler gånger när jag gör smörgåstårta. Sååå mycket godare med hembakat bröd med mer substans än den köpta formfranskan. Glömde tyvärr ta kort på brödet innan jag fyllde det, jag får komma ihåg det till nästa gång! Jag valde en rund springform (diameter […]

Indisk gryta med kyckling och röda linser
Bröd (med jäst), Kyckling

Indisk gryta med kyckling och röda linser

Garam masalan doftar i hela köket, underbart! En kryddig gryta som serveras med svalkande yoghurt och nystekta naanbröd. Mmmm! Börja med naanbröden: Smula 25 g jäst i en bunke, häll över 1,5 dl vatten (37 grader) samt 2 tsk strösocker. Rör runt tills jästen har lösts upp. Tillsätt då 0,5 tsk salt, 2 msk smält/flytande […]