Tortano med mozzarella och basilika

Leila Lindholm, en av TV4:s första kockar. Så mycket gott hon bjöd på i sin TV-program, bl a detta fyllda bröd som är perfekt till utflykten eller buffén. Färdigt med “pålägg” liksom! Jag gjorde det nu enkelt med basilika och mozzarella, men kan intyga att parmaskinka, oliver, salami osv är supergott i!

Smula 15 g jäst i en degbunke och tillsätt 3 dl ljummet vatten. Rör tills jästen har löst sig och tillsätt sedan 2 msk olivolja, 1 msk honung och 1 msk flingsalt. Arbeta sedan ner mjölet; 2,5 dl durumvetemjöl och 4 dl vetemjöl (det går bra med enbart vetemjöl, även om det blir ännu lite godare med durum i degen). Knåda degen 5-10 minuter i maskinen, till en smidig och elastisk deg.

Låt degen jäsa 30 minuter i rumstemperatur. Jag använder plastfolie istället för bakduk, då det bibehåller fukten bättre.

Medan degen jäser hinner du röja undan och fixa med fyllningen. Skiva 1-2 kulor mozzarella tunt, jag nöjde mig med en kula. Mixa 1 kruka basilikablad med en skvätt olivolja till en örtigt grön olja. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Har degen jäst klart? Bra! Kavla ut degen till en stor rektangel på mjölat bakbord. Bred ut basilikaoljan och fördela osten över. Lägg inte fyllning längst upp, pensla däremot med lite vatten där (=> klister). Rulla ihop till en tajt rulle och lyft över den till ugnsplåten. Forma till en krans, nyp ihop skarven ordentligt.

Låt nu brödet jäsa ytterligare 30 minuter, under bakduk.

Sätt ugnen på 250 grader. När det är dags för gräddning snittar du brödet några gånger.

Sätt in brödet i mitten/nedre delen av ugnen och sänk genast till 200 grader. Låt brödet gräddas ca 20 minuter. Låt det sedan svalna på galler med en bakduk över.

Brödet är godast nygräddat. Mmm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *