Tårta

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta
Dessert, Småkaka/Snitt, Tårta

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta

En klassisk hallongrotta – fast med blåbär och en lite skvätt sirap i degen. Toppad med vispad blåbärspannacotta. Riktigt gott! Detta blev terminens “Specialpedagogen bjuder på fika när betygen är satta” på skolan där jag arbetar. Pannacottan går även utmärkt att ha i eller på en tårta. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med kakorna: […]

Semmeltårta
Semla, Tårta

Semmeltårta

Sonen älskar semlor! Självklart skulle han föräras med en buffé av grädde, kardemumma och mandelmassa vid 6-årsfirandet! Förutom denna gigantiska semla avnjöts semmelkladdkaka och semmelcheesecake   Detta recept hittade jag på ICA.se, men jag gjorde en stoooor slät bulle istället för två något mindre. Mortla 1 tsk kardemummakärnor. Värm upp 2,5 dl standardmjölk (3 %) till rumstemperatur tillsammans med den mortlade kardemumman. Smula 25 g jäst i […]

Jordgubbstårta med lemoncurd och italiensk maräng
Midsommar, Tårta

Jordgubbstårta med lemoncurd och italiensk maräng

Midsommar 2018! Receptet kommer från bloggen “Brinken bakar”, dock valde jag att köra på “3-lika-botten” istället för originalreceptet. Tårtan var en ljuvlig skapelse med jordgubbsmousse och lemoncurd, toppad med italiensk maräng. Tyvärr sjöng min brännare på sista versen, så det slutliga resultatet blev allt annat än perfekt – men ack så god! Tårtbotten 3 lika finner […]

Chokladkolakaka
Kladdkaka, Tårta

Chokladkolakaka

En maffig, dubbel kladdkaka med härligt kolatäcke på toppen! Mäktig kaka som räcker till ca 15 bitar. Receptet kommer från “Lindas bakskola”. Nästa gång testar jag att strössla lite flingsalt över den varma kolasmeten, ty salt och kola är en himmelsk allians! Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader.  Smält 200 g smör i en stor […]

Citronkaka med vispad fläderpannacotta
Långpannekakor, Mjuk kaka, Tårta

Citronkaka med vispad fläderpannacotta

Överallt, eller åtminstone i flera bakgrupper på Facebook, ser jag “vispad pannacotta”. Det måste man ju testa! Resultatet? En gräddig och len topping – perfekt på mjuka kakor eller som fyllning i en tårta. Varje termin bjuder jag kollegorna på fika, denna vårtermin blev det alltså denna kaka. Yummie, enligt både mig och kollegiet! Originalreceptet […]

After Eight-fluff
Mjuk kaka, Tårta

After Eight-fluff

På bilden ser du chokladmuffins med After eight-fluff respektive päronmousse. Perfekt till tårtor eller cupcakes! Detta recept på fluff räcker till två läger i en tårta eller ett rejält gäng med cup cakes! Hetta upp 3 dl vispgrädde i en kastrull, det är väldigt viktigt att grädden inte börjar koka!  Lägg 150 g After eight (eller liknande mintchoklad) i […]

Päron+mintmousse
Tårta

Päronmousse

På bloggen “Bli min jäst” fann jag detta finfina recept på päronmousse. På bilden ovan ser du denna mousse längst fram, och i bakgrunden grönfärgad vispgrädde samt After eight-fluff. Receptet nedan räcker till två lager i en tårta eller ett rejält gäng med cup cakes.  Börja med att lägga 4 blad gelatin i blöt i lite kallt […]

Päron- och minttårta
Tårta

Päron- och minttårta

En “semi-naked” chokladtårta med päronmousse, After eight-fluff samt grönfärgad grädde.  Här är alla recept: Tårtbotten “3 lika” med chokladsmak Päronmousse After eight-fluff Vispgrädde färgad med grön färg (pasta/gel/karamell) Tårtbottnen delade jag på tre. Första tårtbottendelen strök jag med After eight-fluff. Andre tårtbottendelen fylldes med päronmousse. På toppen lades den tredje tårtbottendelen och därefter ströks tårtan […]

3-lika choklad
Tårta

Tårtbotten “3 lika”

Jag är med i flera Facebook-grupper som handlar om matlagning och bakning. Och det är mååååånga som lovordar “3 lika”-konceptet för tårtbotten (anslag) – och nu förstår jag varför! En luftig och hög tårtbotten, helt perfekt! Välj själv om du vill göra med eller utan chokladsmak. Börja med att smöra en springform med 24 cm i diameter. […]

Hallon + limemousse
Tårta

Hallonmousse till tårta

Det rosa lagret är alltså hallonmousse, vilket är bästa kompis med choklad   Receptet kommer från Allers hemsida och ger ett tjockt lager mousse eller två tunnare lager mousse när du fyller din tårta (jag har ett tjockt lager). Lägg 1 gelatinblad i blöt i lite kallt vatten, ca 5 minuter. Koka upp 125 gram frysta hallon så att en hallonsås […]