Semmeltårta

Semmeltårta

Sonen älskar semlor! Självklart skulle han föräras med en buffé av grädde, kardemumma och mandelmassa vid 6-årsfirandet! Förutom denna gigantiska semla avnjöts semmelkladdkaka och semmelcheesecake   Detta recept hittade jag på ICA.se, men jag gjorde en stoooor slät bulle istället för två något mindre.

Mortla 1 tsk kardemummakärnor. Värm upp 2,5 dl standardmjölk (3 %) till rumstemperatur tillsammans med den mortlade kardemumman.

Smula 25 g jäst i degbunken. Häll den ljumna kardemummamjölken över och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt då 1 dl strösocker och 1 krm salt. Rör sedan ner ca 7 dl vetemjöl. Låt bakmaskinen knåda degen ca 15 minuter, tills du får en blank och elastisk deg. 

Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 60 minuter. 

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och knåda, forma till en stor slät bulle. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper.

Lägg över en bakduk och låt jäsa på nytt, denna gång 30 minuter.

När halva jästiden har gått är det lagom att ta på ugnen på 150 grader.

Pensla den färdigjästa bullen med uppvispat ägg

Grädda bullen i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, jag körde med varmluftsfunktionen de första 20 minuterna. 

Låt bulle svalna insvept i en bakduk. Bullen går bra att baka dagen innan servering, om så önskas!

Dags för fyllning och grädde!

Vispa 4-5 dl vispgrädde fluffig.

Riv 200 g mandelmassa fint. Skär upp ett lock på bullen och gröp ur en hel del av inkråmet. Blanda den rivna mandelmassan och inkråmet tillsammans med ca 1 dl vispad grädde

Fyll bullen med den goda fyllningen och spritsa eller bred ut grädden. Locket på och sedan florsocker på toppen! Klart för avnjutning 🙂