Etikett: flingsalt

Chokladdoppade kolabollar
Småkaka/Snitt

Chokladdoppade kolabollar

Så underbart goda, enligt de som åt dem! Själv avskyr jag chokladbollar, oklar orsak. Men det är så klart kul att det man bakar uppskattas av gästerna. En liten lyxigare twist på helt vanliga chokladbollar! Vispa 200 g smör och 1,25 dl strösocker krämigt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna: 5 dl havregryn 1 dl kolasås […]

Edamamebönor
Sallad

Edamamebönor med flingsalt

Underbara och supernyttiga gröna bönor gömmer sig i det sega skalet. Enkelt att dra ut bönorna med tänderna, men låt skalet hamna i komposten. Koka upp vatten och salt. Låt frysta edamamebönor koka 2-3 minuter. Beräkna 500 g till ca 6 portioner. Häll av bönorna och lägg upp dem i serveringsskål, toppa med flingsalt. Klart!

Kryddiga mandlar
Plock (antipasti, meze, tapas...)

Kryddiga mandlar

Kryddiga, rostade mandlar! Såå gott! Hetta upp ca 1 msk olivolja i en stekpanna, häll ner 100 g sötmandel. Rosta mandlarna tills du hör att det “knäpper” i skalet på dem. Passa noga, de bränns lätt!  Lägg upp de färdigrostade mandlarna på ett fat med hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp. Krydda med en rejäl nypa flingsalt samt 1 krm […]

Paj (dessert)

Knäckig äpplepaj med smak av kola

Äpplepaj med smak av kola, visst låter det som ett vinnande koncept?! Oh, yes! Receptet kommer från bloggen “Bakverk och fikastunder” (mama), men jag har lagt till socker och kanel på äppelbitarna. Sätt ugnen på 200 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen.  Skala, kärna ur och skär 5-6 äpplen i tunna klyftor. […]

Fudge med salta mandlar
Godis, Jul, Påsk

Fudge med salta mandlar

En perfekt fudge! Mjuk och fin, inte sockrig och “kristallig” som en del fudge kan vara. Receptet kommer från “Jennys matblogg”. Denna gång använde jag Marabous “Salta mandlar” men det går att använda i princip vilken choklad som helst skulle jag tro.  Klä en form med bakplåtspapper, jag tog en avlång brödform vilket passade perfekt.  […]

Salt choklad- och kolapaj
Dessert, Paj (dessert)

Salt choklad- och kolapaj

En väldigt mäktig paj med bara sex ingredienser. Receptet fann jag på “Jennys matblogg”, men jag ökade smörmängden i kexbotten något. Börja med kexbotten: Mixa 200 g (1/2 paket) Digestive-kex till smulor i matberedaren. Tillsätt 75 g smält smör och kör till en smulig massa (det ska se ut som typ blöt sand). Tryck ut smulorna i botten på en […]

Brytbröd
Bröd (med jäst), Buffé

Brytbröd

Ett smidigt bröd som bara ska jäsa en gång, toppen! Så här fint schackmönster får du om du kombinerar ljusa och svarta sesamfrön!  Smula ner 50 g jäst i en degbunke. Värm 4 dl vatten till 37 grader. Slå vattnet över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt då 0,5 msk strösocker, 2 msk rapsolja och 1 tsk salt. Blanda sedan […]

Focaccia
Bröd (med jäst), Buffé

Focaccia

Det här superbra receptet är hämtat från Leila Lindholms bok ”A piece of cake”. Detta är ett grundrecept som ger två mindre bröd, och du kan variera med massa olika toppings (ex. örter, rödlök, vitlök, fetaost…). Smula 25 g jäst i en bunke. Tillsätt 3 dl ljummet vatten, 1/2 dl olivolja, 1 msk flingsalt och 2 msk honung. Rör så att jästen […]