Brytbröd

Brytbröd

Ett smidigt bröd som bara ska jäsa en gång, toppen! Så här fint schackmönster får du om du kombinerar ljusa och svarta sesamfrön! 

Smula ner 50 g jäst i en degbunke. Värm 4 dl vatten till 37 grader. Slå vattnet över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt då 0,5 msk strösocker, 2 msk rapsolja och 1 tsk salt. Blanda sedan ner 10-12 dl vetemjöl, lite i taget. Knåda degen länge, ca 10 minuter i maskin. Det är viktigt att knåda degen ordentligt, så att degen blir riktigt elastisk. Detta då degen bara ska jäsa en gång. 

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och forma till en längd som du delar i 30 bitar. Rulla varje degbit till en rund bulle, lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Bullarna kommer sedan att jäsa ihop, så det bildas ett fint brytbröd. Låt bullarna jäsa under bakduk i 50-60 minuter.

I slutet av jästiden sätter du ugnen på 250 grader. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över ex. vallmofrönsolrosfrön, sesamfrön eller flingsalt. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 10-14 minuter. 

Flytta försiktigt över det färdiggräddade brytbrödet till ett galler och låt sedan brödet svalna under bakduk. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *