Etikett: persilja

Vårsallad
Buffé, Sallad, Tillbehör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Vårsallad

En underbar tager-vad-man-haver-sallad med en balsamvinägervinegrette! En sallad på våren, när färskpotatis och jordgubbar börjar synas i butikshyllorna men när frysta grönsaker ger mer färg än färska. Koka 400 g färskpotatis, låt svalna. Tina 100 g frysta ärtor, eller ta hälften ärtor och hälften edamamebönor. Skär 100 g färska jordgubbar i bitar. Lägg ut salladsblad […]

Kajmak kryddsmör
Sås & Kryddsmör

Kryddsmör på Kajmak

Kajmak är en smörig och lätt syrlig färskost från Balkan. När den är rumstempererad är den härligt krämig i konsistensen. Jag testade att smaksätta den naturella produkten med klassiska vitlökskryddor – gudomligt gott! Blanda Kajmak med exempelvis riven vitlök, fryst persilja, lite citronskal samt salt och nymalen svartpeppar. Om middagen närmar sig kan skålen sedan […]

Morotsbearnaise
Sås & Kryddsmör

Morotsbearnaise

Det är säkert 10 år sedan jag såg bearnaisesås baserad på morötter i någon mattidning. Så här i efterhand undrar jag varför jag inte testade det tidigare? Sååå himla gott! Ta fram 100 g smör och skär i tärningar, låt ligga ute i rumstemperatur så det blir mjukt och fint. Skala och tärna 400 g […]

Sallad

Krämig salladskål

Jag glömde ta kort på denna krämiga kålsallad, därav lånet av bild på huvudråvaran från Matspar.se. Får fixa en egen bild nästa gång! Salladen påminner om cole slaw och passar perfekt till hamburgare eller grillrätter. Blanda samman den krämiga dressingen: 2 dl crème fraiche (helst 34 % fetthalt) 0,5 dl majonnäs (hemgjord eller köpt) 1 […]

Chimichurri
Sås & Kryddsmör

Chimichurri

En sydamerikansk örtsås/dip med lite sting. Underbar till färskpotatis och en köttbit! Finhacka 1 kruka bladpersilja (ca 1 dl) och 1 liten schalottenlök. Riv eller pressa 1 liten vitlöksklyfta. Blanda persiljan och de båda löksorterna med ca 0,5 dl olivolja samt en stor klyfta pressad citron. Smaksätt med chiliflakes, salt och nymalen svartpeppar. Klart!

Smörgåstårta blommor
Smörgåstårta

Smörgåstårta med örtig färskost och räkor

En smörgåstårta för att fira vårens ankomst! Vacker som få, god som få 🙂 Baka gärna ditt eget bröd enligt detta recept. Fyllning 1: 2 hårdkokta ägg, grovhackade. Tips! Dela dem två gånger, på varsitt håll, i äggskäraren => perfekt grovhackade! 1 burk räkor i saltlake, avrunnen (eller motsvarande mängd färska/tinade) 2 dl crème fraiche […]

Skinka med örttäcke
Buffé, Jul, Påsk

Skinka med örttäcke

Julskinka men i vårskrud! Ett örtigt och fräscht täcke. Mycket gott! Och vackert! Sätt ugnen på 225 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. Jag valde färdigkokt helgskinka á 2 kg, men självklart går det bra att koka/ugnssteka rimmad skinka. Skär bort svålen och det mesta av fettet, lägg skinkan i en ugnsfast form. […]

Falalfel i bröd
Vegetariskt (lakto-ovo)

Falafel i bröd

Ja, man kan göra egen falafel. Men jag måste säga att märket Garant, som du hittar på ex. Willy:s, har himla god falafel. Ibland får man faktiskt ta genvägar, det viktigaste är att samlas vid måltiden – eller hur? Börja med yoghurtdressingen: Blanda 2 dl naturell lättyoghurt med 1-2 rivna vitlöksklyftor och lite fryst persilja. […]

Bondbönor med vitlöks- och persiljesmör
Sallad

Bondbönor med vitlöks- och persiljesmör

Bondbönor, varför har jag inte upptäckt denna lilla goding förrän nu? Bönorna skalas efter kokning. Innanför det sega skalet hittar du en underbar och smörig böna! Beräkna 1 kg bondbönor i skida till fyra personer – det är mer “skräp” än bönor…  Öppna bönskidorna och pilla ut bönorna. Som du ser har de ett vitt skal runt […]

Beamos
Tillbehör

Beamos

“The Barn” är en riktigt bra restaurang i Göteborg. Förutom att de brassar grymma hamburgare har de gett ut en egen kokbok om deras resa att starta och driva restaurangen. Så många lockande recept, där detta beamos var först ut att testas. Gott? Mmm, otroligt gott! 🙂 Färska kryddor blir så klart tjusigast, men det funkar […]