Krispig lök med syrlig vinegrette och vacker sumak på toppen. Lovely! Skala och skiva silverlök tunt. Jag hade ingen silverlök hemma, så jag tog färsk gul lök vilket funkade ypperligt! Jag slängde även med lite rödlök samt blasten från den färska gula löken. Ja, som du märker funkar det med typ vilken lök som helst […]
Etikett: persilja
Kebab över öppen eld
OK, det funkar så klart i vanlig grill eller i stek- eller grillpannan med! Receptet kommer från Zeinas Kitchen. En komplett måltid i bröd med goda grönsaker och hummus. Blanda 750 g nötfärs med 1 tsk sju kryddor (kryddmix), 1 dl finhackad persilja, 1 finhackad eller riven gul lök, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk chilipulver […]
Sliders x3
Kanske inte så mycket till recept – men inspiration att testa något annat än en 200 g-burgare med ketchup och ost. De små bröden hittade jag på Willy:s, märke Garant. Det är en 12-pack, perfekt för fyra vuxna. Hamburgarna gjorde vi små, 50-60 gram. Och du vet, är de små får man ta två (eller […]
Vårsallad
En underbar tager-vad-man-haver-sallad med en balsamvinägervinegrette! En sallad på våren, när färskpotatis och jordgubbar börjar synas i butikshyllorna men när frysta grönsaker ger mer färg än färska. Koka 400 g färskpotatis, låt svalna. Tina 100 g frysta ärtor, eller ta hälften ärtor och hälften edamamebönor. Skär 100 g färska jordgubbar i bitar. Lägg ut salladsblad […]
Kryddsmör på Kajmak
Kajmak är en smörig och lätt syrlig färskost från Balkan. När den är rumstempererad är den härligt krämig i konsistensen. Jag testade att smaksätta den naturella produkten med klassiska vitlökskryddor – gudomligt gott! Blanda Kajmak med exempelvis riven vitlök, fryst persilja, lite citronskal samt salt och nymalen svartpeppar. Om middagen närmar sig kan skålen sedan […]
Morotsbearnaise
Det är säkert 10 år sedan jag såg bearnaisesås baserad på morötter i någon mattidning. Så här i efterhand undrar jag varför jag inte testade det tidigare? Sååå himla gott! En fin balans mellan sötma, syra och smörighet. Ta fram 100 g smör och skär i tärningar, låt ligga ute i rumstemperatur så det blir […]
Krämig salladskål
Jag glömde ta kort på denna krämiga kålsallad, därav lånet av bild på huvudråvaran från Matspar.se. Får fixa en egen bild nästa gång! Salladen påminner om cole slaw och passar perfekt till hamburgare eller grillrätter. Blanda samman den krämiga dressingen: 2 dl crème fraiche (helst 34 % fetthalt) 0,5 dl majonnäs (hemgjord eller köpt) 1 […]
Chimichurri
En sydamerikansk örtsås/dip med lite sting. Underbar till färskpotatis och en köttbit! Finhacka 1 kruka bladpersilja (ca 1 dl) och 1 liten schalottenlök. Riv eller pressa 1 liten vitlöksklyfta. Blanda persiljan och de båda löksorterna med ca 0,5 dl olivolja samt en stor klyfta pressad citron. Smaksätt med chiliflakes, salt och nymalen svartpeppar. Klart!
Smörgåstårta med örtig färskost och räkor
En smörgåstårta för att fira vårens ankomst! Vacker som få, god som få 🙂 Baka gärna ditt eget bröd enligt detta recept. Fyllning 1: 2 hårdkokta ägg, grovhackade. Tips! Dela dem två gånger, på varsitt håll, i äggskäraren => perfekt grovhackade! 1 burk räkor i saltlake, avrunnen (eller motsvarande mängd färska/tinade) 2 dl crème fraiche […]
Skinka med örttäcke
Julskinka men i vårskrud! Ett örtigt och fräscht täcke. Mycket gott! Och vackert! Sätt ugnen på 225 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. Jag valde färdigkokt helgskinka á 2 kg, men självklart går det bra att koka/ugnssteka rimmad skinka. Skär bort svålen och det mesta av fettet, lägg skinkan i en ugnsfast form. […]
Falafel i bröd
Ja, man kan göra egen falafel. Men jag måste säga att märket Garant, som du hittar på ex. Willy:s, har himla god falafel. Ibland får man faktiskt ta genvägar, det viktigaste är att samlas vid måltiden – eller hur? Börja med yoghurtdressingen: Blanda 2 dl naturell lättyoghurt med 1-2 rivna vitlöksklyftor och lite fryst persilja. […]
Bondbönor med vitlöks- och persiljesmör
Bondbönor, varför har jag inte upptäckt denna lilla goding förrän nu? Bönorna skalas efter kokning. Innanför det sega skalet hittar du en underbar och smörig böna! Beräkna 1 kg bondbönor i skida till fyra personer – det är mer “skräp” än bönor… Öppna bönskidorna och pilla ut bönorna. Som du ser har de ett vitt skal runt […]