En underbar tager-vad-man-haver-sallad med en balsamvinägervinegrette! En sallad på våren, när färskpotatis och jordgubbar börjar synas i butikshyllorna men när frysta grönsaker ger mer färg än färska.
Koka 400 g färskpotatis, låt svalna. Tina 100 g frysta ärtor, eller ta hälften ärtor och hälften edamamebönor. Skär 100 g färska jordgubbar i bitar.
Lägg ut salladsblad i botten av ett fat, vi tog ruccola.
Skala, halvera och skiva 1 rödlök tunt.
Rosta en näve solrosfrön i en torr, het stekpanna. Akta, de bränns lätt! Låt svalna.
Blanda samman vinegretten: 2 msk mörk balsamvinäger och 4-5 msk olivolja, samt lite salt och nymalen svartpeppar. Blanda potatisen, skuren i bitar, och rödlöken med vinegretten.
Fördela potatis, ärtor, jordgubbar och solrosfrön över salladsbladen. Toppa gärna med lite skuren bladpersilja (färsk persilja hade varit tjusigt, men vi fick ”nöja” oss med fryst).
Klart för omgående servering! Passar utmärkt till kött, kyckling och fisk (vi åt lax till).