Har du gott om tid och en pytteliten bit jäst kvar i kylen? Då är långjäst bröd något för dig! Receptet som jag utgick ifrån hittade jag på Victorias provkök. Välj själv om du vill jäsa degen över dagen eller natten. Degen ska jäsa i rumstemperatur, inte kylskåp. Därav den lilla mängden jäst. Smula ner […]
Etikett: honung
Tortano med mozzarella och basilika
Leila Lindholm, en av TV4:s första kockar. Så mycket gott hon bjöd på i sin TV-program, bl a detta fyllda bröd som är perfekt till utflykten eller buffén. Färdigt med ”pålägg” liksom! Jag gjorde det nu enkelt med basilika och mozzarella, men kan intyga att parmaskinka, oliver, salami osv är supergott i! Smula 15 g […]
Egg & Bacon McMuffin
Engelska muffins, cheddarost, stekt ägg och bacon. Svårare än så är det inte att göra McDonald’s-favoriten hemma. Receptet på bröden kommer från Victorias provkök och ger 16-18 bröd, som är perfekta frukostfrallor om du inte vill äta McMuffin-varianten. Börja med att smälta 60 g smör i en kastrull. Tillsätt 4,5 dl mjölk (gärna 3% fetthalt) […]
Söt och klibbig fläskfärs med savoykål
Åh, så gott detta blev! Lime, ingefära, ostronsås och honung. Mmmmm! Och dessutom snabblagat, kan det bli bättre en vardag? Skala och skiva 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor tunt. Fräs 500 g fläskfärs i lite neutral olja i en stor stekpanna. Smula färsen grovt. När färsen börjar få färg tillsätter du lök och vitlök. […]
Torskfilé med gnocchi och rödbetor
Torsk, rödbetor och fetaost – en fin kombination, eller hur? Börja med fetaostsåsen: Mosa samman 1 paket fetaost med 2 dl crème fraiche, 2 msk majonnäs, 1 finriven vitlöksklyfta och lite honung. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Plasta skålen och ställ i kylen fram till servering. Gör gärna såsen dagen innan. Ju längre […]
Chicken Tikka Masala
Hittade inte paneer (indisk ost) i butiken, så det fick bli kyckling istället. Ett enkelt recept från Arla med mycket smak – perfekt för vardagsmiddagen 🙂 Skär 500 g kycklingfilé eller kycklinginnerfilé i bitar. Finhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Skala 2 morötter, grovriv dem. Skala och grovriv även 1 äpple. Smält en klick […]
Katsu
Tonkatsu = japansk schnitzel. När den görs på kyckling heter den ”Katsu”. Så gott med ris, kålsallad och den klassiska tonkatsusåsen. Receptet kommer från TV4:s Jenny Walldén. Börja med såsen, rör snabbt ihop ingredienserna och ställ sedan skålen åt sidan på köksbänken. 1 dl ketchup 2,5 msk worcestersås 2 msk japansk soya 1 msk honung […]
Sticky Ribs med bourbon
Riktigt fina ribs – funkar utmärkt att köra i antingen grill eller ugn. Receptet hittade jag på amerikanska Errens Kitchen. Börja med att för hand dra av membranet på baksidan av två sidor med spareribs (smala revben). Sätt ugnen på 150 grader. Fortsätt med din kryddrub: 1 msk rökt paprikapulver 1 msk paprikapulver 1 tsk […]
Lågtempad fläskkarré med chili, ingefära och honung
Allt kött som får tillagas på lägre temperatur blir himmelskt! Här körde vi en fläskkarré på 125 grader, vilket tog ca 2 h. Sådant man hinner med på en söndag! Sätt ugnen på 125 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen. Putsa 1 kg fläskkarré, krydda steken med salt och nymalen svartpeppar. Bryn fläskkarrén i en klick smör i […]
Focaccia
Det här superbra receptet är hämtat från Leila Lindholms bok ”A piece of cake”. Detta är ett grundrecept som ger två mindre bröd, och du kan variera med massa olika toppings (ex. örter, rödlök, vitlök, fetaost…). Smula 25 g jäst i en bunke. Tillsätt 3 dl ljummet vatten, 1/2 dl olivolja, 1 msk flingsalt och 2 msk honung. Rör så att jästen […]