Egg & Bacon McMuffin

Engelska muffins, cheddarost, stekt ägg och bacon. Svårare än så är det inte att göra McDonald’s-favoriten hemma. Receptet på bröden kommer från Victorias provkök och ger 16-18 bröd, som är perfekta frukostfrallor om du inte vill äta McMuffin-varianten.

Börja med att smälta 60 g smör i en kastrull. Tillsätt 4,5 dl mjölk (gärna 3% fetthalt) och värm till 37 grader.

Smula 50 g jäst i degbunken och tillsätt den ljumna mjölken. Rör ner 1 ägg, 1,5 tsk salt samt 3 msk honung.

Tillsätt ca 11 dl vetemjöl. Knåda degen i maskin ca 5 minuter, den ska vara lite kladdig. Strö lite vetemjöl över den färdigknådade degen.

Låt degen jäsa övertäckt i 45-60 minuter. Jag täcker alltid min degbunke med plastfolie, inte bakduk.

Har degen jäst klart? Då gäller du upp ca 0,5 dl majsmjöl på en tallrik eller i en skål. Ta upp degen på lättmjölat bakbord och dela i 16-18 bitar (ca 75 g). Forma varje degbitar till en rund och slät bulle. Doppa över- och underdel i majsmjölet. Tryck till bullen så den blir lite plattare. Lägg sedan över på bakplåtar med bakplåtspapper.

Täck med bakdukar och låt jäsa ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp en torr stekpanna och stek sedan de färdigjästa bröden i omgångar (medelhög värme). De ska få färg på båda sidor, men inte bli brända. Tryck gärna till dem så de är lite platta.

Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter, jag använde inte varmluft.

Låt svalna på galler mellan bakdukar. Avnjut med ägg, bacon och cheddarost – eller med ordinarie pålägg så som ost och marmelad. Lika gott oavsett! 🙂

Tips! Stek äggen i runda formar. Finns speciella äggformar eller lite större pepparkaksmått. Då får du ett högre och runt stekt ägg till din McMuffin!

Mormors formar! ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *