Etikett: olivolja

Långjäst bröd
Bröd (med jäst)

Långjäst bröd

Har du gott om tid och en pytteliten bit jäst kvar i kylen? Då är långjäst bröd något för dig! Receptet som jag utgick ifrån hittade jag på Victorias provkök. Välj själv om du vill jäsa degen över dagen eller natten. Degen ska jäsa i rumstemperatur, inte kylskåp. Därav den lilla mängden jäst. Smula ner […]

Buffé, Sallad, Tillbehör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Krispig broccolisallad med lime och persilja

Du slänger väl inte broccolistammen?! Den är krispig och god! Skala 1 broccolistam (från ett 250 g-stånd). Skiva tunt och strimla sedan till tändstickor. Lägg dessa i en skål. Finriv skalet från 1 lime och blanda med broccolin. Persilja (fryst går utmärkt), en skvätt olivolja samt salt och nymalen svartpeppar är allt som sedan behövs. […]

Bröd (med jäst), Buffé

Tortano med mozzarella och basilika

Leila Lindholm, en av TV4:s första kockar. Så mycket gott hon bjöd på i sin TV-program, bl a detta fyllda bröd som är perfekt till utflykten eller buffén. Färdigt med “pålägg” liksom! Jag gjorde det nu enkelt med basilika och mozzarella, men kan intyga att parmaskinka, oliver, salami osv är supergott i! Smula 15 g […]

Isad lök med sumak
Sallad

Isad lök med sumak

Krispig lök med syrlig vinegrette och vacker sumak på toppen. Lovely! Skala och skiva silverlök tunt. Jag hade ingen silverlök hemma, så jag tog färsk gul lök vilket funkade ypperligt! Jag slängde även med lite rödlök samt blasten från den färska gula löken. Ja, som du märker funkar det med typ vilken lök som helst […]

Vårsallad
Buffé, Sallad, Tillbehör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Vårsallad

En underbar tager-vad-man-haver-sallad med en balsamvinägervinegrette! En sallad på våren, när färskpotatis och jordgubbar börjar synas i butikshyllorna men när frysta grönsaker ger mer färg än färska. Koka 400 g färskpotatis, låt svalna. Tina 100 g frysta ärtor, eller ta hälften ärtor och hälften edamamebönor. Skär 100 g färska jordgubbar i bitar. Lägg ut salladsblad […]

Caesardressing
Sallad, Sås & Kryddsmör

Hemgjord Caesardressing

På min blogg har jag även en snabbvariant på Caesardressing med köpt majonnäs. Det är inte mycket svårare att göra sin egen majonnäs som bas för denna dressing – med stavmixer får du ett perfekt resultat! Knäck 1 ägg i en högre bunke/kanna/mixerkanna. Tillsätt 1 finriven/pressad vitlöksklyfta, 1 tsk dijonsenap, 1 msk citronsaft, en klick […]

Chimichurri
Sås & Kryddsmör

Chimichurri

En sydamerikansk örtsås/dip med lite sting. Underbar till färskpotatis och en köttbit! Finhacka 1 kruka bladpersilja (ca 1 dl) och 1 liten schalottenlök. Riv eller pressa 1 liten vitlöksklyfta. Blanda persiljan och de båda löksorterna med ca 0,5 dl olivolja samt en stor klyfta pressad citron. Smaksätt med chiliflakes, salt och nymalen svartpeppar. Klart!

Hummus
Sås & Kryddsmör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Hummus

En silkeslen och krämig hummus fick jag till genom att tillsätta vatten vid mixningen. Tänk så bra tips man får på Facebook! Helt ljuvligt resultat! Häll av 1 tetra kokta kikärtor. Om du vill kan du spara spadet till att göra veganska maränger eller vegansk majonnäs. Häll kikärtorna i matberedaren. Tillsätt 2 msk olivolja, lite […]

Panzanella (brödsallad)
Sallad

Panzanella (brödsallad)

En sallad med stora brödkrutonger. Perfekt när man har baguette/ciabatta/franskbröd som börjar bli torrt. Här fick salladen grekiska smaker med oliver och fetaost, men det funkar lika bra med italiensk mozzarella och basilika 🙂 Börja med krutongerna: Skär torrt bröd i grova tärningar. Stek dem gyllene i olivolja på medelvärme, tills de är knapriga men inte stenhårda. Lägg i en […]

Grillad blomkål med dragonpesto
På grillen/BBQ, Sallad, Vegetariskt (lakto-ovo)

Grillad blomkål med dragonpesto

Nya favoritkokboken “Kålboken” av Mette Løvbom, ett hett tips!  Blomkål med en dragondoftande pesto. Fräscht och gott! Färsk dragon var slut i butiken, så jag fick ta färsk bladpersilja och lite torkad dragon istället. Funkade det oxå! Börja med att rosta 4 vitlöksklyftor med skalet kvar i lite olivolja på medelvärme i stekpanna. Eller i 10 minuter i […]

Marinad med dijonsenap och vitt vin
Kyckling, På grillen/BBQ

Marinad med dijonsenap och vitt vin

En saftig, grillad kycklingfilé med smak av dijonsenap och vitt vin. Receptet kommer tidningen “Matmagasinet” (specialnummer: Grillspecial 2018). Marinaden räcker till 1 kg kyckling. Blanda samman: 4 msk vitt vin, 4 msk olivolja, 2 tsk dijonsenap, 1-2 finhackade vitlöksklyftor, 1/2 dl ljust muscovadosocker (eller muscovadosirap), 2 tsk paprikapulver samt 1 finhackad röd chili (jag tog sambal oelek istället). Krydda med salt och nymalen svartpeppar.  Låt kycklingen marinera i minst ett […]