Etikett: olivolja

Vårsallad
Buffé, Sallad, Tillbehör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Vårsallad

En underbar tager-vad-man-haver-sallad med en balsamvinägervinegrette! En sallad på våren, när färskpotatis och jordgubbar börjar synas i butikshyllorna men när frysta grönsaker ger mer färg än färska. Koka 400 g färskpotatis, låt svalna. Tina 100 g frysta ärtor, eller ta hälften ärtor och hälften edamamebönor. Skär 100 g färska jordgubbar i bitar. Lägg ut salladsblad […]

Caesardressing
Sallad, Sås & Kryddsmör

Hemgjord Caesardressing

På min blogg har jag även en snabbvariant på Caesardressing med köpt majonnäs. Det är inte mycket svårare att göra sin egen majonnäs som bas för denna dressing – med stavmixer får du ett perfekt resultat! Knäck 1 ägg i en högre bunke/kanna/mixerkanna. Tillsätt 1 finriven/pressad vitlöksklyfta, 1 tsk dijonsenap, 1 msk citronsaft, en klick […]

Chimichurri
Sås & Kryddsmör

Chimichurri

En sydamerikansk örtsås/dip med lite sting. Underbar till färskpotatis och en köttbit! Finhacka 1 kruka bladpersilja (ca 1 dl) och 1 liten schalottenlök. Riv eller pressa 1 liten vitlöksklyfta. Blanda persiljan och de båda löksorterna med ca 0,5 dl olivolja samt en stor klyfta pressad citron. Smaksätt med chiliflakes, salt och nymalen svartpeppar. Klart!

Hummus
Sås & Kryddsmör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Hummus

En silkeslen och krämig hummus fick jag till genom att tillsätta vatten vid mixningen. Tänk så bra tips man får på Facebook! Helt ljuvligt resultat! Häll av 1 tetra kokta kikärtor. Om du vill kan du spara spadet till att göra veganska maränger eller vegansk majonnäs. Häll kikärtorna i matberedaren. Tillsätt 2 msk olivolja, lite […]

Panzanella (brödsallad)
Sallad

Panzanella (brödsallad)

En sallad med stora brödkrutonger. Perfekt när man har baguette/ciabatta/franskbröd som börjar bli torrt. Här fick salladen grekiska smaker med oliver och fetaost, men det funkar lika bra med italiensk mozzarella och basilika 🙂 Börja med krutongerna: Skär torrt bröd i grova tärningar. Stek dem gyllene i olivolja på medelvärme, tills de är knapriga men inte stenhårda. Lägg i en […]

Grillad blomkål med dragonpesto
På grillen/BBQ, Sallad, Vegetariskt (lakto-ovo)

Grillad blomkål med dragonpesto

Nya favoritkokboken “Kålboken” av Mette Løvbom, ett hett tips!  Blomkål med en dragondoftande pesto. Fräscht och gott! Färsk dragon var slut i butiken, så jag fick ta färsk bladpersilja och lite torkad dragon istället. Funkade det oxå! Börja med att rosta 4 vitlöksklyftor med skalet kvar i lite olivolja på medelvärme i stekpanna. Eller i 10 minuter i […]

Marinad med dijonsenap och vitt vin
Kyckling, På grillen/BBQ

Marinad med dijonsenap och vitt vin

En saftig, grillad kycklingfilé med smak av dijonsenap och vitt vin. Receptet kommer tidningen “Matmagasinet” (specialnummer: Grillspecial 2018). Marinaden räcker till 1 kg kyckling. Blanda samman: 4 msk vitt vin, 4 msk olivolja, 2 tsk dijonsenap, 1-2 finhackade vitlöksklyftor, 1/2 dl ljust muscovadosocker (eller muscovadosirap), 2 tsk paprikapulver samt 1 finhackad röd chili (jag tog sambal oelek istället). Krydda med salt och nymalen svartpeppar.  Låt kycklingen marinera i minst ett […]

Kryddiga mandlar
Plock (antipasti, meze, tapas...)

Kryddiga mandlar

Kryddiga, rostade mandlar! Såå gott! Hetta upp ca 1 msk olivolja i en stekpanna, häll ner 100 g sötmandel. Rosta mandlarna tills du hör att det “knäpper” i skalet på dem. Passa noga, de bränns lätt!  Lägg upp de färdigrostade mandlarna på ett fat med hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp. Krydda med en rejäl nypa flingsalt samt 1 krm […]

Mojo rojo
Buffé, Sås & Kryddsmör

Mojo rojo

En spansk sås med bas av tomat, vitlök och vitt bröd. Receptet ger 8-10 portioner. Börja med att skålla 500 g röda tomater (3-4 st). Hur man gör? Jo, men kokar upp vatten i en stor kastrull. Medan vattnet värms upp skär man ett litet kryss genom skalet på toppen av tomaten, detta underlättar när du ska skala dem. […]

Ugnsbakad sej med tomat, kapris och oliver
Fisk, Sås & Kryddsmör

Ugnsbakad sej med tomat, kapris och oliver

Jag väljer ofta sej till vardags. Det är en god fisk med oförtjänt grått rykte, enligt mig. Här serverad med italienska smaker, upphovsmannen är Paolo Roberto (Mitt kök/Expressen). Dock har jag förenklat receptet lite, det blir smidigast så när det vankas tisdags-fisk 🙂 Skala och koka potatis till fyra personer. Sätt ugnen på 150 grader. Skär 600-700 […]