Paj (dessert)

Krämig citronpaj med vit chokladgrädde
Paj (dessert)

Krämig citronpaj med vit chokladgrädde

En underbart krämig citronpaj med lätt syra möter söt chokladgrädde. Älsk på den liksom! Pajen går utmärkt att servera utan chokladgrädde, så klart! Börja med chokladgrädden dagen innan servering: Hacka 200 g vit choklad. Lägg chokladen i en bunke du kan vispa i med elvisp, jag brukar ta en större glasskål. Hetta upp 3 dl […]

Blåbärspaj med min favvo-smuldeg
Paj (dessert)

Blåbärspaj med min favvo-smuldeg

Jag älskar smulpaj. Den ska vara lagom söt och knäckig. Vaniljglass eller vaniljsås till, hmm… Svårt val! Sätt ugnen på 200 grader.  Fördela 400 g frysta blåbär i fyra portionsformar eller en större pajform. Frysta bär är oftast ganska syrliga, därför strör jag lite strösocker över dem. Till en stor pajform är 0,5-0,75 dl strösocker lagom, för en sötsyrlig smak. Pudra även över 2-3 […]

Rabarber- och jordgubbspaj i portionsglas
Dessert, Paj (dessert)

Rabarber- och jordgubbspaj i portionsglas

Rabarber och jordgubbar i en härlig kompott. Len vaniljglass och krispig smuldeg. Enkelt och lite annorlunda sätt att servera smulpaj! Börja med kompotten:500 g rabarber och ca 150 g jordgubbar läggs i en kastrull och får koka upp. Här funkar det ypperligt med fryst frukt och bär. Tillsätt strösocker efter behov, jag tog ca 0,75 dl, samt 1 msk vaniljsocker. Låt […]

Rabarberpaj med citron och mandelmassa
Paj (dessert)

Rabarberpaj med citron och mandelmassa

Jag älskar smulpaj! Att ge den lite extra karaktär med citron och mandelmassa gjorde inte saken sämre! Receptet kommer från ICA.se Börja med att sätta ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen.  Ansa och skär 500 g rabarber i bitar, lägg i en pajform. Strö 1 msk majsstärkelse eller potatismjöl över fruktbitarna.  Fortsätt med smuldegen: Smält 100 g smör i en […]

Hallonsmulpaj
Paj (dessert)

Hallonsmulpaj

Frysta hallon direkt ner i pajformen/formarna, på med smuldeg och in i ugnen. Snabbare än snabbast, och godare än godast 🙂 Sätt ugnen på 200 grader.  Fördela 400 g frysta hallon i fyra portionsformar eller en större pajform. Frysta bär är oftast ganska syrliga, därför strör jag lite strösocker över dem. Till en stor pajform är 0,5-0,75 dl strösocker lagom, för en sötsyrlig […]

Chokladmoussetårta med schweizisk maräng
Dessert, Paj (dessert)

Chokladmoussetårta med schweizisk maräng

Divine! Enda ordet som kan beskriva denna skapelse – helt gudomlig! Krämig mousse med söt maräng på toppen. Serveras med fördel med färska bär. Receptet hittade jag på den underbara bloggen “My kitchen stories”, men jag tog av misstag bara 2 äggulor i moussen istället för 4 som anges i originalreceptet. Funkade dock hur bra som helst! […]

Äpplepaj med världens bästa smuldeg
Paj (dessert)

Äpplepaj med världens bästa smuldeg

Jag vidhåller att detta är världens bästa smulpajdeg!    Skala, kärna ur och skiva 8-10 äpplen. Stek äpplebitarna i omgångar i en klick smör, smaksätt med lite råsocker och kanel. Jag tycker kanelsmaken blommar ut om den får värmas upp med smör omkring äpplebitarna. Äpplena ska mjukna men inte bli mosiga. Lägg över äpplebitarna i en pajform.  Sätt ugnen på 200 […]

Fransk päronpaj
Paj (dessert)

Fransk päronpaj

Denna paj bakade jag flera gånger 2009-2010, men sedan tappade jag bort receptet… Tänk vilken lycka när jag snubblade över det via en Google-sökning då jag hamnade på Arlas hemsida! Börja med pajbotten, där jag föredrar matberedare som hjälp med detta moment: Blanda 2,5 dl vetemjöl och 2 msk strösocker. Tillsätt 125 g kallt smör skuret i bitar och kör till en smulig […]

Rabarbergalette
Paj (dessert)

Rabarbergalette

På självaste nationaldagen serverade jag rabarberpaj till dessert. Men inte en klassisk svensk smulpaj, utan en rustik (fransk) galette med en härlig dulce de leche (kolakräm från Latinamerika). Jag älskar hur våra klassiska anrättningar utvecklas med influenser från hela världen! Maten förenar oss verkligen ! Börja med pajdegen: Häll 4,5 dl vetemjöl, 1 msk strösocker och 0,5 tsk salt i matberedaren. Tillsätt 200 […]