Rabarbergalette

Rabarbergalette

På självaste nationaldagen serverade jag rabarberpaj till dessert. Men inte en klassisk svensk smulpaj, utan en rustik (fransk) galette med en härlig dulce de leche (kolakräm från Latinamerika). Jag älskar hur våra klassiska anrättningar utvecklas med influenser från hela världen! Maten förenar oss verkligen !

Börja med pajdegen: Häll 4,5 dl vetemjöl1 msk strösocker och 0,5 tsk salt i matberedaren. Tillsätt 200 g kylskåpskallt smör skuret i små bitar. Kör till en smulig massa. Tillsätt 0,75 dl kallt vatten och kör snabbt ihop till en pajdeg (en “boll”). Forma degen till en platt boll och lägg i plastfolie. Låt vila ca 20 minuter i kylskåpet. 

Medan pajdegen vilar gör du fyllningen: Ansa och skiva ca 500 g rabarber. Lägg bitarna i en skål tillsammans med 2 msk potatismjöl och 2-4 msk strösocker (beroende på hur syrlig rabarber du har). 

Har det gått 20 minuter nu? Bra! Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. 

Kavla ut pajdegen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Låt kanterna vara lite rustika, det ska inte vara en perfekt cirkel. Du kan behöva lite vetemjöl vid utkavlingen. 

Lyft över degrundeln till den bakpappersklädda plåten. Bred ca 1/3 burk dulce de leche över bottnen, men spara en kant på ca 4 cm längst ut (överbliven kolakräm går bra att frysa om du inte äter upp den med sked, förstås). Fördela rabarbern över kolakrämen. Vik in degkanten över fyllningen, och pensla sedan degkanten med uppvispat ägg. Avsluta med att strö råsocker på kanten. 

Grädda pajen i mitten av ugnen i 40-45 minuter, använd gärna varmluftsfunktionen. Kontrollera att pajbottnen är bakad innan du tar ut kakan ur ugnen. 

Låt kakan svalna något. Servera sedan kakan med en god vaniljglass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.