Etikett: vispgrädde

Chicken Tikka Masala
Kyckling

Chicken Tikka Masala

Hittade inte paneer (indisk ost) i butiken, så det fick bli kyckling istället. Ett enkelt recept från Arla med mycket smak – perfekt för vardagsmiddagen 🙂 Skär 500 g kycklingfilé eller kycklinginnerfilé i bitar. Finhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Skala 2 morötter, grovriv dem. Skala och grovriv även 1 äpple. Smält en klick […]

Nachosemla
Dessert, Semla

Nachosemla

Upphovsmän: Roy Fares och Mattias Ljungberg (Mr Cake). Detta var väl en av de första “varianterna” på den klassiska semlan? Jag minns hur utskälld den blev! Vilket jag, nu när jag själv har testat, inte kan förstå. Knapriga men ändå mjuka kardemummakex doppade i fluffig grädde och mandelmassa. Så himla gott! Förbered gärna kexen någon […]

Soppa broccoli, potatis, purjo, ost
Soppa

Soppa med potatis, purjolök, broccoli och ost

Potatis- och purjolökssoppa + broccoli- och ostsoppa = väldans gott ihop! Ansa och skölj 1 stånd broccoli á 250 g (buketter + stam). Stammen brukar behövas skalas, men annars är den fullt ätbar. Tänk så många broccolistammar jag slängde innan jag fattade detta… Skär buketterna samt slanta stammen. Skala och tärna 500 g potatis. Ansa […]

Kycklingben i tomat och curry
Kyckling

Kycklingben med tomat och curry

Råa kycklingben i en form med god sås – skjuts in i ugnen. Enklare än enklast! Jag trodde det skulle bli snålt med sås, men kycklingen släpper en hel del vätska som blandade sig fint med gräddsåsen. Såsen räckte gott och väl till fyra personer. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg 1-1,5 kg kycklingben i […]

Janssonspiroger
Buffé, Jul, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Janssonspiroger

Detta recept hittade jag på Landley’s kök. Väldigt goda och säkert perfekta som mingelmat vid glöggmys – något man inte får ha år 2020 (ja, vi kommer alla minnas Corona-året…). Gör en klassisk pajdeg: 3 dl vetemjöl + 100 g smör + 2-3 msk kallt vatten. Jag kör alltid pajdegen i matberedaren, då går det […]

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta
Dessert, Småkaka/Snitt, Tårta

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta

En klassisk hallongrotta – fast med blåbär och en lite skvätt sirap i degen. Toppad med vispad blåbärspannacotta. Riktigt gott! Detta blev terminens “Specialpedagogen bjuder på fika när betygen är satta” på skolan där jag arbetar. Pannacottan går även utmärkt att ha i eller på en tårta. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med kakorna: […]

Potatis- och jordärtskocksgratäng
Tillbehör

Potatis- och jordärtskocksgratäng

Klassisk potatisgratäng med höstlig smak av jordärtskocka. Underbart gott! Skala 700 g potatis (fast eller mjölig är en smaksak, beror på hur man gillar sin gratäng) samt 300 g jordärtskockor. Skär i tunna skivor. Skala och hacka 1 gul lök samt 1-2 vitlöksklyftor. Tips! Testa purjolök istället för gul lök. Smält lite smör i en […]

Kyckling med ajvar och fetaost
Kyckling

Kycklingfilé med ajvar relish och fetaost

Saftig kycklingfilé i en enkel sås med mycket smak! Servera med grönsaker, ris, pasta, klyftpotatis… Ja, allt är gott! Sätt ugnen på 200 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. Dela 4 kycklingfiléer på hälften så att det blir åtta tunnare bitar. Krydda dem med lite salt och nymalen svartpeppar. Bryn dem i en […]

Sommarsemla
Dessert, Semla

Sommarsemla

Slät bulle fylld med vaniljkräm, skivade jordgubbar och vispad grädde. Detta blev årets midsommardessert istället för klassisk jordgubbstårta! Recept på luftiga och fina semlebullar hittar du här. Förbered vaniljkräm, antingen gör du egen (Googla fram något recept) eller så kör du pulvervarianten. Som du förstår av detta korta inlägg körde jag pulver 🙂 Men jag […]