Etikett: vispgrädde

Glutenfri citronkladdkaka
Kladdkaka

Glutenfri citronkladdkaka

När jag bjuder på fika på jobbet säkerställer jag alltid att de glutenintoleranta får samma fika som övriga. Och jag kan säga, att denna kladdkaka var gudomligt god! Receptet kommer från “Erikas fikastund“. Enkelt att bara röra ihop ingredienserna i kastrullen med det smälta smöret! Smörj kanterna på en springform (20 cm diameter) med smör. […]

Citronkladdkaka
Kladdkaka, Långpannekakor, Mjuk kaka

Citronkladdkaka

Citronkladdkaka i långpanna, toppad med vaniljgrädde. Ja, du hör ju själv hur gott det låter! 🙂 Smidigt att göra till många, då det blir ca 40 bitar. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en stor långpanna, dvs. en ugnsplåt med högre kanter. Smält 400 g smör, låt svalna. Finriv skalet och pressa saften […]

Chicken Tikka Masala
Kyckling

Chicken Tikka Masala

Hittade inte paneer (indisk ost) i butiken, så det fick bli kyckling istället. Ett enkelt recept från Arla med mycket smak – perfekt för vardagsmiddagen 🙂 Skär 500 g kycklingfilé eller kycklinginnerfilé i bitar. Finhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Skala 2 morötter, grovriv dem. Skala och grovriv även 1 äpple. Smält en klick […]

Nachosemla
Dessert, Semla

Nachosemla

Upphovsmän: Roy Fares och Mattias Ljungberg (Mr Cake). Detta var väl en av de första “varianterna” på den klassiska semlan? Jag minns hur utskälld den blev! Vilket jag, nu när jag själv har testat, inte kan förstå. Knapriga men ändå mjuka kardemummakex doppade i fluffig grädde och mandelmassa. Så himla gott! Förbered gärna kexen någon […]

Soppa broccoli, potatis, purjo, ost
Soppa

Soppa med potatis, purjolök, broccoli och ost

Potatis- och purjolökssoppa + broccoli- och ostsoppa = väldans gott ihop! Ansa och skölj 1 stånd broccoli á 250 g (buketter + stam). Stammen brukar behövas skalas, men annars är den fullt ätbar. Tänk så många broccolistammar jag slängde innan jag fattade detta… Skär buketterna samt slanta stammen. Skala och tärna 500 g potatis. Ansa […]

Kycklingben i tomat och curry
Kyckling

Kycklingben med tomat och curry

Råa kycklingben i en form med god sås – skjuts in i ugnen. Enklare än enklast! Jag trodde det skulle bli snålt med sås, men kycklingen släpper en hel del vätska som blandade sig fint med gräddsåsen. Såsen räckte gott och väl till fyra personer. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg 1-1,5 kg kycklingben i […]

Janssonspiroger
Buffé, Jul, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Janssonspiroger

Detta recept hittade jag på Landley’s kök. Väldigt goda och säkert perfekta som mingelmat vid glöggmys – något man inte får ha år 2020 (ja, vi kommer alla minnas Corona-året…). Gör en klassisk pajdeg: 3 dl vetemjöl + 100 g smör + 2-3 msk kallt vatten. Jag kör alltid pajdegen i matberedaren, då går det […]

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta
Dessert, Småkaka/Snitt, Tårta

Blåbärsgrotta med vispad blåbärspannacotta

En klassisk hallongrotta – fast med blåbär och en lite skvätt sirap i degen. Toppad med vispad blåbärspannacotta. Riktigt gott! Detta blev terminens “Specialpedagogen bjuder på fika när betygen är satta” på skolan där jag arbetar. Pannacottan går även utmärkt att ha i eller på en tårta. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med kakorna: […]

Potatis- och jordärtskocksgratäng
Tillbehör

Potatis- och jordärtskocksgratäng

Klassisk potatisgratäng med höstlig smak av jordärtskocka. Underbart gott! Skala 700 g potatis (fast eller mjölig är en smaksak, beror på hur man gillar sin gratäng) samt 300 g jordärtskockor. Skär i tunna skivor. Skala och hacka 1 gul lök samt 1-2 vitlöksklyftor. Tips! Testa purjolök istället för gul lök. Smält lite smör i en […]