Ris á la Malta-cheesecake

Ris á la Malta-cheesecake

Desserten julafton 2024. Fantastiskt god! Receptet kommer så klart från Brinken bakar! Den gick hem även hos dem som normalt sett inte väljer den klassiska desserten på gottebordet. Du kan själv avgöra ambitionsnivån på din bakning av detta recept. Göra alla komponenter själv – eller köpa kakor, gröt och sylt i affären 🙂

Jag gjorde en klassisk Digestive-botten, men originalreceptet innehåller så klart juliga mandelmusslor. Välj själv om du köper färdiga eller bakar själv:

  • 200 g mandelmusslor
  • 40 gram smör
  • 40 gram vit choklad

Mixa kakorna fint. Smält smöret och låt chokladen smälta ner däri. Blanda därefter ner kaksmulorna och rör samman. Tryck ut massan i botten på en springform eller silikonform (22 cm diameter). Ställ i kylen medan du gör fyllningen.

Fyllningen består av köpt eller hemkokt risgrynsgröt, även här avgör din tid och ambition.

Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten, minst 10 minuter.

Blanda samman 300 g risgrynsgröt, 100 g cream cheese och 100 g florsocker.

Hetta upp 0,5 dl vispgrädde och låt gelatinbladen smälta ner. Ställ åt sidan för att svalna.

Vispa 2,5 dl vispgrädde lätt.

Har gelatingrädden svalnat lite nu? I så fall kan du röra ner den i risgrynsgrötsmeten. Vänd därefter ner den vispade grädden med lätta rörelser.

Avsluta med att röra ner 1 dl mandelspån (jag brukar köpa de som är rostade).

Häll cheesecakesmeten över din kakbotten. Om du, som jag, använder silikonform behöver du nu sätta in kakan i frysen (annars sätter du den i kylskåpet). Ta fram den på morgonen den dag du ska servera kakan, och låt tina i kylskåpet. Ja, detta är en dessert du kan förbereda i god tid innan exempelvis julafton. Perfekt!

I originalreceptet gör Emma Brink en körsbärssås till toppen. Men jag valde blåbär och skogshallon från sommaren. De frysta bären fick bli en drottningssylt tillsammans med syltsocker. Min sats räckte även till våfflor en annan dag 🙂 Psst, även här kan du köpa sylt direkt i affären!

Koka samman 200 g frysta blåbär och 200 g frysta hallon. Tillsätt 200 g syltsocker och låt koka ca 5 minuter. Häll upp i en burk. Klart!

Dags för servering! Lägg upp din cheesecake på serveringsfatet. Bred din sylt över och toppa med mandelspån.