En klassisk hallongrotta – fast med blåbär och en lite skvätt sirap i degen. Toppad med vispad blåbärspannacotta. Riktigt gott! Detta blev terminens “Specialpedagogen bjuder på fika när betygen är satta” på skolan där jag arbetar. Pannacottan går även utmärkt att ha i eller på en tårta. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med kakorna: […]
Etikett: sirap
Glutenfri snabbakad limpa
Man tager vad man haver och blandar två olika recept som hittades via Google-sökning! Jag skulle ha med mig brödet till en personalfika, så jag skivade brödet innan jag frös in det. Det mottogs med beröm av kollegorna – oavsett glutenintolerans eller ej. Jag tror det rivna äpplet gjorde det saftigt och ej smuligt, som […]
Klassisk kolasås
Ljummen kolasås på iskall vaniljglass. Himmelskt! Blanda 2 dl vispgrädde, 2 dl strösocker och 2 dl sirap i en kastrull. Koka upp och låt sedan puttra i ca 5 minuter. Klart! Sugen på touche av vanilj? Då rör du ner 2 tsk vaniljsocker när kolasåsen har kokat klart.
Snurrad lussekatt
Jag använder alltid Roy Fares recept på vete- och saffransdegar med fördeg. År 2019 blev det en vild succé när Emma Brink (also known as “Brinken bakar”) snurrade sina lussekatter så här! Jag fyllde mina lussekatter med en enkel vaniljfyllning, men det går utmärkt att hoppa över fyllningen om du vill ha mer originella. Det […]
Pollykola
Polly med sin karaktäristiska smak möter ljuvlig chokladkola. Mmmmm! Smält 50 g smör i en tjockbottnad gryta. Tillsätt sedan 3 dl strösocker, 3 dl vispgrädde, 1,5 dl sirap och 2 msk kakao. Låt sedan detta småkoka tills smeten når 125 grader, använd en termometer. Ta grytan från plattan och rör ner 0,5 tsk ättikssprit (12 […]
Saffransfudge
När det vankas julgodis kollar jag gärna in “Jennys matblogg”. Kan det bli mer juligt än saffransfudge? Blanda 2,5 dl vispgrädde, 3 dl strösocker och 3 msk sirap i en gryta med tjock botten. Låt koka tills det når en temperatur av 120 grader, använd termometer. Medan smeten kokar hinner du hacka 150 g vit […]
Cornflakeskakor
Ställ ut 10-12 pappersformar på en bricka. Smält 100 g smör i en tjockbottnad gryta. Tillsätt 1 dl strösocker, 0,5 dl sirap och 2-3 msk kakao. Låt smeten småkoka 3-4 minuter, tills en härlig chokladkolasmet har bildats. Tag grytan från värmen och rör ner 4-5 dl cornflakes. Om du vill kan du även ha russin och/eller kokos i. Fördela smeten i pappersformarna. Kakorna förvaras i kylen.
Klassisk knäck
Jag brukar göra knäckkola i stor form, då de där små formarna och en stelnande smet brukar fresta mitt humör… Men “nyheten” knäcktratt är helt fantastisk! Du hittar den i välsorterade mataffärer samt köksbutiker, det finns olika märken hos återförsäljarna. Jag gör min knäck enligt det klassiska receptet: 2 + 2+ 2 Blanda ingredienserna i en tjockbottnad, stor […]
Chokladkolakaka
En maffig, dubbel kladdkaka med härligt kolatäcke på toppen! Mäktig kaka som räcker till ca 15 bitar. Receptet kommer från “Lindas bakskola”. Nästa gång testar jag att strössla lite flingsalt över den varma kolasmeten, ty salt och kola är en himmelsk allians! Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader. Smält 200 g smör i en stor […]
Rabarberpaj med världens bästa smuldeg
Japp, detta är världens bästa smuldeg. Åtminstone just nu, tills jag snubblar över något annat recept 😉 Rabarber går utmärkt att frysa i bitar och ta fram till när höst- och vintermörker får oss att längta efter ljusare kvällar. Det som är ännu mer toppen är att fryst rabarber går utmärkt att göra paj på, […]