Chokladkolakaka

Chokladkolakaka

En maffig, dubbel kladdkaka med härligt kolatäcke på toppen! Mäktig kaka som räcker till ca 15 bitar. Receptet kommer från ”Lindas bakskola”. Nästa gång testar jag att strössla lite flingsalt över den varma kolasmeten, ty salt och kola är en himmelsk allians!

Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader. 

Smält 200 g smör i en stor kastrull. Tillsätt sedan 5 dl strösocker1 dl kakao1 msk vaniljsocker och 1 krm salt. Rör om ordentligt innan du tillsätter 4 ägg och 3 dl vetemjöl

Häll smeten i en smord och bröad springform (23 cm i diameter). 

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 28-30 minuter. Låt kakan kallna i formen. Tips! Ta loss kanten av springformen och diska bort överblivet ströbröd, så fastnar inte det i kolan senare. Sätt tillbaks kanten på bottnen igen.

Dags för den fantastiskt goda kolan! Smält 75 g smör i en liten kastrull. Rör sedan ner 0,5 dl strösocker0,5 dl ljus sirap1 msk kakao samt 1,5 dl vispgrädde. Låt småkoka ca 5 minuter. 

Ta kastrullen från värmen och bryt ner 200 g mörk eller ljus choklad i kolasmeten, låt chokladen smälta under omrörning. 

Häll chokladkolasmeten över den avsvalnade kladdkakan. Låt svalna i rumstemperatur innan du sätter in kakan i kylskåpet. 

Kakan kan med fördel göras dagen innan, perfekt! Serveras förslagsvis med vispad grädde och färska bär