Etikett: räkor

Tunnbrödskorg
Buffé, Förrätt, Frukost & Brunch, Kräftskiva, Midsommar, Påsk, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Tunnbrödskorgar med skagenröra

Tunnbrödkorgar – enkelt, billigt, gott… Och går att fylla med det mesta 🙂 De går fint att förbereda dagen innan middag/fest, om du så vill. Sätt ugnen på 200 grader med ugnsgallret i mitten. Skär rektangulärt tunnbröd i kvadrater, du får ut fyra per brödbit. Den lilla kanten som blir kvar slänger du så klart […]

Paella med kyckling och räkor
Buffé, Kyckling, Skaldjur

Paella med kyckling och räkor

En klassisk paella ska få ta tid och ges mycket kärlek. Det kanske inte är den snabbaste rätten, men om du har gott om tid på dig någon dag tycker jag du ska låta saffransdoften sprida sig i ditt kök. Paella kan serveras med kyckling, korv, fisk, skaldjur… Man kan köra på ett protein eller […]

Cocktail Party 1960s
Buffé, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Cocktail Party 1960s

Jag startade en bokklubb för två år sedan. Läsa/lyssna på bok och avnjuta en måltid med inspiration från boken. Denna gång utspelade sig boken till stor del i brittiska societeten under 1960-talet, därav denna meny. Vilken bok? Sista brevet från din älskade, av Jojo Moyes. Inspirationen till menyn hittades på olika brittiska och amerikanska sajter. […]

Sallad, Skaldjur

Friterade räkor med krispig blomkålssallad

Självklart väljer vi jätteräkor från godkända odlingar! Tina frysta jätteräkor, beräkna 10-15 räkor per person (ca 450 g). Koka ris till fyra personer. Rör ihop frityrsmeten: 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 0,5 tsk salt, 1 äggvita och 1,5 dl ljus öl. Lägg ner räkorna i frityrsmeten. Hetta upp neutral olja till 180 grader, i […]

Langos
Bröd (med jäst), Skaldjur

Langos

Langos – ett måste när man är på festival eller marknad. Inte sant? Men inte alls svårt att göra hemma, och dessutom med en fräschare känsla. Toppa med valfria salta tillbehör – eller varför inte Nutella för dessertversion? Mitt recept kommer från ICA.se. I kommentarsfältet på ICA:s hemsida såg jag ett tips om att göra […]

Smörgåstårta blommor
Smörgåstårta

Smörgåstårta med örtig färskost och räkor

En smörgåstårta för att fira vårens ankomst! Vacker som få, god som få 🙂 Baka gärna ditt eget bröd enligt detta recept. Fyllning 1: 2 hårdkokta ägg, grovhackade. Tips! Dela dem två gånger, på varsitt håll, i äggskäraren => perfekt grovhackade! 1 burk räkor i saltlake, avrunnen (eller motsvarande mängd färska/tinade) 2 dl crème fraiche […]

Cheesecake med rom och räkor
Buffé, Cheesecake, Förrätt, Midsommar, Påsk

Cheesecake med rom och räkor

En underbart krämig cheesecake med röd rom och dill. Toppas med förslagsvis räkor, kallrökt lax, ägg… Receptet hittade jag på ”Jennys matblogg”. I receptet nedan är det för en större form, vilken ger ca 16 bufféportioner. Jag nöjde mig med att göra halv sats i en 20-cm-form, vilket gav 8 bufféportioner. Perfekt till det stora […]

Poké bowl med räkor, mango, cashewnötter och sriracha-majjo
Skaldjur

Poké bowl med räkor, mango, cashewnötter och sriracha-majjo

Pokébowl, allt gott i en liten skål! Sushiris i botten och massa smaskiga saker på toppen! Koka 3 dl rundkornigt japanskt ris, alltså sushiris. Medan riset kokar rör du samman smaksättningen till riset, nämligen 2 msk risvinäger, 1 msk strösocker och 0,5 msk salt. Låt den lilla skålen stå på arbetsbänken medan riset kokar.  Rör ihop 1 dl god majonnäs med valfri mängd sriracha-sås (chilisås).  […]

Fisksoppa med tomat och saffran
Fisk, Soppa

Fisksoppa med tomat och saffran

Mmm, mycket smak fast på kort tid! Sådant gillar vi på vardagarna!  Skala och tärna ca 500 g fast potatis (typ 6 st), tärna eller skiva 1-2 morötter . Finhacka 1 rödlök.  Hetta upp lite neutral olja i botten av en stor gryta. Låt potatis, morötter och rödlök fräsa någon minut i den heta oljan.  Tillsätt sedan 1 burk passerade tomater (vi hade bara […]

Smörgåsbakelse
Smörgåstårta

Smörgåsbakelse

Tjusigt att servera smörgåstårta i bakelseformat 🙂 Vill du ha en vegetarisk smörgåsbakelse? Hoppa då över räkorna och välj något gott från växtriket. Börja med att blanda en god äggsallad. Ikväll bytte jag dock ut gräslöken mot dill. Satsen räcker till 3-4 smörgåsbakelser.  Fördela äggsalladen på formskuret rostbröd. Toppa med äggsallad, skivad gurka och handpillade räkor. En citronskiva och en dillvippa gör det extra tjusigt!

Räksoppa
Förrätt, Soppa

Räksoppa

Leif Mannerströms recept på räksoppa – en tidlös klassiker! Receptet kommer från recept.nu  Skala 500-600 g räkor, spara skalen. Lägg de skalade räkorna i en skål, plasta och ställ i kylskåpet fram till servering. Finhacka 1 gul lök och en liten bit fänkål (ca ¼ stånd). Hetta upp 2 msk olivolja i en stor gryta. Låt räkskalen fräsa i den varma oljan någon […]

Potatisvåffla
Skaldjur, Våfflor, Vegetariskt (lakto-ovo)

Potatisvåfflor

En riktig favorit i vårt hem! Avnjutes gärna med bacon och lingonsylt (sonens favorit) eller med skaldjur, crème fraiche och rödlök (föräldrarnas favorit). Vi testade denna gång att servera med vegetarisk tångcaviar, riktigt gott! Skaparen av receptet är kocken Tommy Myllymäki (TV4). Börja med tillbehöret – vispad créme fraiche med citron: Vispa 2 dl crème fraiche (måste vara […]