Paella med kyckling och räkor

Paella med kyckling och räkor

En klassisk paella ska få ta tid och ges mycket kärlek. Det kanske inte är den snabbaste rätten, men om du har gott om tid på dig någon dag tycker jag du ska låta saffransdoften sprida sig i ditt kök. Paella kan serveras med kyckling, korv, fisk, skaldjur… Man kan köra på ett protein eller alla. Vilket ändå är ganska praktiskt om det ligger lite av varje hemma i kyl och frys!

Börja med att fixa grönsakerna:

  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
  • 1 röd paprika, skuren i mindre bitar

Skär 500 g kycklingfilé/lårfilé/innerfilé i bitar. Stek kycklingen runt om i olivolja eller flytande smör tills den är i princip klar. Krydda med salt, nymalen svartpeppar och kanske lite grillkrydda. Lägg åt sidan så länge.

Koka upp 8 dl vatten i vattenkokaren. Låt 6 dl av detta få blandas med 1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning i en tillbringare. Det är bra att ha lite extra vatten om det skulle behövas mot slutet av tillagningen.

Fräs lök, vitlök och paprika i en stor stekpanna med lite olivolja. Grönsakerna ska mjukna men inte få färg. Tillsätt sedan 3 dl rundkorningt ris (alltså risottoris, ex. avorio eller arborio). Låt riset fräsa med någon minut, men inte få färg. Tillsätt ytterligare lite olivolja om det behövs.

Krydda med 1 paket saffran (0,5 g), lite nymalen svartpeppar samt 0,5 msk paprikapulver. Rör runt och låt smakerna utvecklas innan du slår på den varma buljongen. Häll på så att riset precis täcks. Tillsätt den förstekta kycklingen och rör runt.

Låt sedan riset småkoka på låg värme och “mata” riset med mer buljong tills det är färdigkokt. Det tar 20-25 minuter.

När det närmar sig servering toppar du paellan med frysta, gröna ärtor och halverade körsbärstomater. Låt dem bli varma i riset. Du kan behöva tillsätta lite mer varmt vatten. Smaka av med ytterligare kryddor om det behövs. Jag tog lite mer paprikapulver samt lite chili, för att få lite mer “drag” i rätten.

Servera med några oskalade räkor och en citronklyfta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *