Etikett: rapsolja

Caesardressing
Sallad, Sås & Kryddsmör

Hemgjord Caesardressing

På min blogg har jag även en snabbvariant på Caesardressing med köpt majonnäs. Det är inte mycket svårare att göra sin egen majonnäs som bas för denna dressing – med stavmixer får du ett perfekt resultat! Knäck 1 ägg i en högre bunke/kanna/mixerkanna. Tillsätt 1 finriven/pressad vitlöksklyfta, 1 tsk dijonsenap, 1 msk citronsaft, en klick […]

Langos
Bröd (med jäst), Skaldjur

Langos

Langos – ett måste när man är på festival eller marknad. Inte sant? Men inte alls svårt att göra hemma, och dessutom med en fräschare känsla. Toppa med valfria salta tillbehör – eller varför inte Nutella för dessertversion? Mitt recept kommer från ICA.se. I kommentarsfältet på ICA:s hemsida såg jag ett tips om att göra […]

Formfranska
Bröd (med jäst)

Formfranska med vallmo

“Lindas bakskola” – ett självklart konto att följa på sociala medier. Enkla recept med ingredienser man oftast har hemma. Ett klassiskt rostbröd, som även funkade till räkmackan. Jag tycker dock att mängden jäst behöver ökas upp för att få högre bröd, så i mitt recept nedan är det 50 g jäst istället för 25 g […]

Toum (libanesisk vitlökscreme)
Sås & Kryddsmör

Toum (libanesisk vitlökscreme)

Ett recept från Zeinas kitchen, så klart! En len lite fluffig ailoi-liknande creme. Supergod! Receptet ger 4-6 portioner. Lägg 2 äggvitor i en ren skål, helst av glas eller metall. Plastskålar har en tendens att få en fettig hinna vilken motverkar vispandet av äggvitan. Tillsätt 1-2 tsk pressad citron, 1-2 rivna vitlöksklyftor samt 0,5 tsk salt. Vispa upp med elvisp eller stavmixer tills […]

Snabba havregrynsfrallor
Bröd (utan jäst), Frukost & Brunch

Snabba havregrynsfrallor

Ett tu tre – så var frukostbrödet klart 🙂 Sätt ugnen på 250 grader.  Blanda 4 dl vetemjöl, 1,5 dl havregryn och 0,5 dl solrosfrön eller pumpafrön i en bunke. Tillsätt sedan 0,5 tsk salt, 2 tsk bakpulver, 2 msk rapsolja och 2,5 dl mjölk. Blanda snabbt ihop till en lite kladdig deg.  Lägg bakplåtspapper på en plåt. Klicka ut degen i 6 högar. Grädda bröden i […]

Morotskaka
Långpannekakor, Mjuk kaka

Morotskaka

“Lindas bakskola” (Tidningen Hembakat) levererar varje gång 🙂 Enkelt och bra recept! Jag följde Lindas tips att skära kakan i rutor innan frostingen lades på, vilket gjorde det betydligt mindre kladdigt när kakan slutligen skulle läggas på serveringsfatet.  Börja med bottnen: Sätt ugnen på 180 grader. Skala och riv 200 morötter fint (ca 3 normalstora morötter).  Vispa 4 […]

Kalljästa naanbröd med Butter Chicken
Bröd (med jäst), Kyckling

Kalljästa naanbröd med Butter Chicken

Degen till de kalljästa naanbröden förbereddes dagen innan. Receptet hittade jag på bloggen  “Erka Perkas kök”. Huvudrätten är halvfabrikat, se bild nederst 🙂 Blanda samman följande i en stor bunke: 2 dl kall mjölk, 1 ägg, 2 msk neutral olja och 1 dl naturell yoghurt.  Smula ner 25 g jäst. Rör tills jästen har löst sig.  Rör därefter ner 1 tsk salt, 2 […]

Sean Connery-sås
Sås & Kryddsmör

Sean Connery-sås

Ja, såsen heter faktiskt så. Varför? Enligt Google-sökningen är såsens namn ett rent “hitte-på” för att få kundernas uppmärksamhet. Två restauranger i Stockholm (Urban Deli och Berns asiatiska) verkar ha haft såsen på sin meny. Det är i alla fall en smaksatt majonnäs som passar inom det asiatiska köket. Mitt recept nedan är hämtat från tasteline.com och […]

Snabbakade majsbröd
Bröd (utan jäst), Tillbehör

Snabbakade majsbröd

Ett majsbröd av sconeskaraktär, som passar jättebra till ex. sydstats-inspirerade rätter. Receptet kommer från bloggen “Kärlen på tallrik”, dock har jag dragit ner på sockermängden.  Sätt ugnen på 200 grader.  Blanda samman 2,25 dl majsmjöl, 2,25 dl vetemjöl, 1 msk strösocker, 2 tsk bakpulver och 0,5 tsk salt i en degbunke.  I en liten skål vispar du upp 1 ägg innan du tillsätter 0,5 dl […]

Brytbröd
Bröd (med jäst), Buffé

Brytbröd

Ett smidigt bröd som bara ska jäsa en gång, toppen! Så här fint schackmönster får du om du kombinerar ljusa och svarta sesamfrön!  Smula ner 50 g jäst i en degbunke. Värm 4 dl vatten till 37 grader. Slå vattnet över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt då 0,5 msk strösocker, 2 msk rapsolja och 1 tsk salt. Blanda sedan […]