Jag trodde raggmunk var svårt att göra… Det var det definitivt inte! Men jag fick dem inte riktigt lika frasiga och “taggiga” i kanterna som mormor. Övning ger färdighet, tänker jag 🙂 Servera med klassiskt sidfläsk eller varför inte med krispiga, wokade grönsaker för en lakto-ovo vegetarisk rätt? Börja med att vispa samman smeten: Vispa […]
Fläskkött
Sticky Ribs med bourbon
Riktigt fina ribs – funkar utmärkt att köra i antingen grill eller ugn. Receptet hittade jag på amerikanska Errens Kitchen. Börja med att för hand dra av membranet på baksidan av två sidor med spareribs (smala revben). Sätt ugnen på 150 grader. Fortsätt med din kryddrub: 1 msk rökt paprikapulver 1 msk paprikapulver 1 tsk […]
Pulled pork med syrlig vitkål och örtiga svarta bönor
Pulled pork med syrlig vitkål och örtiga svarta bönor
Dillkött
Sötsyrlig sås med valfritt protein. På bilden ser du vildsvin, klassiskt är annars kalvkött. Även kyckling ska tydligen vara gott, jag får testa och återkomma med respons på detta. Receptet hittade jag på ICA.se. Putsa 500-700 g benfritt kött och skar i 2-3 cm stora bitar. Lägg det i en gryta och täck med vatten. Låt koka upp […]
Carnitas med Coca Cola
Testa något annat än köttfärs i fredagstacosen! Här är carnitas, fläskkarré som fått koka länge med kryddor och Coca Cola. Mannen bakom receptet är Jonas Cramby, känd från bl a tidningen Café. 1 kg kött är lagom för 6-8 tacos (3-4 personer). Skär 1 kg benfri fläskkarré i bitar, ca 1,5×1,5 cm stora bitar. Blanda ihop kryddorna, […]
Baguette med äpplefläsk och äpplekompott
Ernst Kirchsteigers originalrecept återfinns här . Galet gott!!! Här kommer min tolkning 🙂 Receptet räcker till fyra portioner, med ev. lite extra bröd till frysen. Börja med äpplefläsket:I Ernst recept ska det vara färskt, orimmat fläsk – men jag hittade bara rimmat i min butik. Så 500 g rimmat fläsk får alltså gotta sig med 1 dl färskpressad äpplejuice i några timmar. Tips! Lägg […]
Pasta Carbonara
Paolo Robertos recept innehåller ingen grädde, ty detta är en styggelse enligt denne man. Och visst är väl det klassiska receptet bra som det är, där äggulorna ger en krämig sås! Paolos recept fann jag på köket.se, men jag behåller vitlöken i rätten till skillnad från vår italienske vän. Koka spaghetti till fyra personer. Stek 200 g (alltså, jag tog 300 […]
Lågtempad fläskkarré med chili, ingefära och honung
Allt kött som får tillagas på lägre temperatur blir himmelskt! Här körde vi en fläskkarré på 125 grader, vilket tog ca 2 h. Sådant man hinner med på en söndag! Sätt ugnen på 125 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen. Putsa 1 kg fläskkarré, krydda steken med salt och nymalen svartpeppar. Bryn fläskkarrén i en klick smör i […]
Benfri kotlettrad med äpple- och timjangräddsås
Benfri kotlettrad var på extrapris, men självklart går det bra med annan styckningsdetalj från grisen. Skinkstek, picnicbog, fläskfilé, fläskytterfilé (som är benfri kotlettrad…). Kontrollera dock lämplig innertemperatur om du väljer annan styckningsdetalj än benfri kotlettrad. Köttet får tillagas i färskpressad äpplejuice, vilket ger en fantastisk smak på skyn till såsen. Sätt ugnen på 175 grader. […]
Rödlöksmarinerad fläskfilé
Satt och bläddrade i gamla mattidningar på jakt efter något “nytt” recept på kall, marinerad fläskfilé. I “Matmagasinet” nummer 4/2005 hittade jag detta recept. Mycket gott och enkelt! Receptet räcker till middag för sex hungriga personer. Jag uppskattar att det räcker till det dubbla antalet personer om du serverar det på en buffé där du […]