Dillkött

Dillkött

Sötsyrlig sås med valfritt protein. På bilden ser du vildsvin, klassiskt är annars kalvkött. Även kyckling ska tydligen vara gott, jag får testa och återkomma med respons på detta. Receptet hittade jag på ICA.se.

Putsa 500-700 g benfritt kött och skar i 2-3 cm stora bitar. Lägg det i en gryta och täck med vatten. Låt koka upp och häll sedan av vattnet, ex. med hjälp av ett durkslag. Spola av köttet. 

Lägg tillbaka det i den diskade grytan. Tillsätt nytt vatten, precis så det täcker. Tillsätt även 1 tsk salt, 5 vit- eller svartpepparkorn, 1/2 skuren purjolök och 1/2 skuren morotOm du har tillgång till dillstjälkar så kan även 1-2 st åka ner i grytan. 

Låt köttet koka på svag värme tills det är mört, ca 1 h.

Medan köttet kokar hinner du förbereda den karaktäristiska ättikslagen som gör hela rätten. Koka upp 1 msk strösocker, 1/4 dl ättikssprit (12 %) och 1/4 dl vatten. Ställ grytan åt sidan så länge. 

Du hinner även sätta potatis på kokning, förbereda grönsaker och duka. 

Ta upp köttet ur buljongen och låt det hållas varmt i en skål under aluminiumfolie. Sila buljongen.

Smält 1 msk smör i en gryta och vispa ner 1,5 msk vetemjöl. Tillsätt 3 dl av köttbuljongen och 1 dl grädde av valfri fetthalt. Tillsätt även lite av ättikslagen. Låt koka ihop så att smaken av mjöl försvinner. Smaka av med mer ättikslag, salt och nymalen svartpeppar tills såsen är perfekt! Späd med lite mer buljong om det behövs. Lägg ner köttet i den sötsyrliga såsen. Jag tog även till vara på de kokta morotsbitarna, då de är så vackra. Tillsätt rikligt med dill, antingen fryst (det hade jag) eller färsk, skuren. Dillen tappar snabbt sin fina färg, så gör detta precis innan servering. 

Klart för servering!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *