Blåbärspaj med min favvo-smuldeg

Blåbärspaj med min favvo-smuldeg

Jag älskar smulpaj. Den ska vara lagom söt och knäckig. Vaniljglass eller vaniljsås till, hmm… Svårt val!

Sätt ugnen på 200 grader. 

Fördela 400 g frysta blåbär i fyra portionsformar eller en större pajform. Frysta bär är oftast ganska syrliga, därför strör jag lite strösocker över dem. Till en stor pajform är 0,5-0,75 dl strösocker lagom, för en sötsyrlig smak. Pudra även över 2-3 msk potatismjöl, så blir inte pajen så blöt.

Dags för den superenklas favvo-smuldegen: Smält 100 g smör i en liten kastrull. Ta smöret från värmen och rör ner 2 msk ljus sirapknappt 1/2 dl strösocker2 dl vetemjöl1 dl havregryn och 1 tsk bakpulver

Fördela smuldegen över blåbären och grädda sedan i mitten av ugnen ca 15 minuter för portionsformar och lite längre om du gör en stor paj. När smuldegen är gyllene och bären ”bubblar” är pajen klar. 

Låt svalna något och servera sedan med vaniljsås eller vaniljglass – eller båda 😉