Desserten julafton 2024. Fantastiskt god! Receptet kommer så klart från Brinken bakar! Den gick hem även hos dem som normalt sett inte väljer den klassiska desserten på gottebordet. Du kan själv avgöra ambitionsnivån på din bakning av detta recept. Göra alla komponenter själv – eller köpa kakor, gröt och sylt i affären 🙂 Jag gjorde […]
Etikett: mandel
Chokladpudding med brända mandlar
Första gången jag gör egen chokladpudding. Lite svårare än att blanda pulver med mjölk, men absolut inte svårt. Och självklart sååååå mycket godare! Serverades med ljusa hallon (tack grannen Susanna!), vispgrädde och brända mandlar. Receptet räcker till 5-6 portioner. Börja med att hacka 50 g mörk choklad, ställ åt sidan så länge. Rör ihop 2,5 dl […]
Skurna pepparkakor
Alltså, så enkelt detta var! Och gott! Perfekt bas för glöggtilltugg med taleggio-ost, färska fikon och lönnsirap. Receptet på dessa pepparkakor hittade jag på ”Lindas bakskola”, och ger ca 50 pepparkakor. Grovhacka 50 g sötmandel. Blanda torra ingredienser i en skål: 1 dl strösocker, 1 tsk kanel, 1 tsk pepparkakskrydda, 1/2 tsk bikarbonat och 3 dl vetemjöl. Tillsätt sedan 1/2 dl ljus sirap och 100 g […]
Klassisk knäck
Jag brukar göra knäckkola i stor form, då de där små formarna och en stelnande smet brukar fresta mitt humör… Men ”nyheten” knäcktratt är helt fantastisk! Du hittar den i välsorterade mataffärer samt köksbutiker, det finns olika märken hos återförsäljarna. Jag gör min knäck enligt det klassiska receptet: 2 + 2+ 2 Blanda ingredienserna i en tjockbottnad, stor […]
Kryddiga mandlar
Kryddiga, rostade mandlar! Såå gott! Hetta upp ca 1 msk olivolja i en stekpanna, häll ner 100 g sötmandel. Rosta mandlarna tills du hör att det ”knäpper” i skalet på dem. Passa noga, de bränns lätt! Lägg upp de färdigrostade mandlarna på ett fat med hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp. Krydda med en rejäl nypa flingsalt samt 1 krm […]
Cobbler med mandel
Cobbler är en amerikansk pajsort. Med rabarber och hackad mandel på toppen blir det riktigt bra! Utrsprungsreceptet kommer från Leila Lindholms bok ”One more slice” (2010). Pajen går att variera i det oändliga. Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. Blanda knappt 3,5 dl vetemjöl, 1,5 tsk vaniljsocker, 1,5 tsk bakpulver, 1 nypa salt samt 0,75 […]
Chokladkaka med saffranstryffel och kanderade mandlar
En chokladig och mäktig botten. En len saffranstryffel som täcke. Krispiga och söta mandlar på toppen. Årets juldessert 2017. Receptet på kakan kommer från tidningen/hemsidan ”Allt om mat”. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbar kant (diameter 22 cm). Börja med chokladbotten: Smält 100 g smör, ta grytan från värmen. Bryt 200 g mörk choklad (55-70 % kakaohalt) […]
Knäckkola
Knäck men i skuret format. Mycket smidigt! Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad gryta med generöst utrymme för kokning: 2 dl vispgrädde, 2 dl strösocker och 2 dl ljus sirap. Koka utan lock tills kolasmeten når temperaturen 125 grader (använd digital stektermometer). Medan kolasmeten kokar hinner du finhacka 1-1,5 dl sötmandel. Tips! Testa att byta ut mandeln mot ex. polkagrisar eller andra nötter […]
Salt choklad- och kolapaj
En väldigt mäktig paj med bara sex ingredienser. Receptet fann jag på ”Jennys matblogg”, men jag ökade smörmängden i kexbotten något. Börja med kexbotten: Mixa 200 g (1/2 paket) Digestive-kex till smulor i matberedaren. Tillsätt 75 g smält smör och kör till en smulig massa (det ska se ut som typ blöt sand). Tryck ut smulorna i botten på en […]
Toscabullar
Roy Fares recept på toscabullar, åh så goda! Men jag gjorde faktiskt bara halva satsen på toscasmeten, jämfört med Roys originalrecept. Receptet ger 30-35 bullar. Börja med vetedegen: Smula ner 30 g jäst i degbunken. Värm 2,5 dl standardmjölk till fingervärme (37 grader). Slå mjölken över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt 0,5 tsk salt, 5 g malen […]