Skurna pepparkakor

Skurna pepparkakor

Alltså, så enkelt detta var! Och gott! Perfekt bas för glöggtilltugg med taleggio-ost, färska fikon och lönnsirap. Receptet på dessa pepparkakor hittade jag på ”Lindas bakskola”, och ger ca 50 pepparkakor.

Grovhacka 50 g sötmandel.

Blanda torra ingredienser i en skål: 1 dl strösocker1 tsk kanel1 tsk pepparkakskrydda1/2 tsk bikarbonat och 3 dl vetemjöl.

Tillsätt sedan 1/2 dl ljus sirap och 100 g rumsvarmt smör. Blanda snabbt ihop till en deg. Tillsätt den grovhackade mandeln. 

Ta upp degen på rengjord arbetsbänk och forma till  en rulle, 5-6 cm i diameter. Lägg rullen i plastfolie och lägg den sedan i frysen 30 min. En stund i frysen gör det enklare att skiva degen vid utbakning.

När degen har varit halva tiden i frysen sätter du ugnen på 180 grader. Lägg bakplåtspapper på så många plåtar du har. Det underlättar vid utbakningen – ju fler plåtar desto bättre. 

Skär degen i tunna skivor, 2-3 mm. Lägg kakorna på plåtarna, de kan ligga ganska tätt då de inte flyter ut speciellt mycket. 

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt dem svalna och stelna på plåten.