Alltså, så enkelt detta var! Och gott! Perfekt bas för glöggtilltugg med taleggio-ost, färska fikon och lönnsirap. Receptet på dessa pepparkakor hittade jag på ”Lindas bakskola”, och ger ca 50 pepparkakor.
Grovhacka 50 g sötmandel.
Blanda torra ingredienser i en skål: 1 dl strösocker, 1 tsk kanel, 1 tsk pepparkakskrydda, 1/2 tsk bikarbonat och 3 dl vetemjöl.
Tillsätt sedan 1/2 dl ljus sirap och 100 g rumsvarmt smör. Blanda snabbt ihop till en deg. Tillsätt den grovhackade mandeln.
Ta upp degen på rengjord arbetsbänk och forma till en rulle, 5-6 cm i diameter. Lägg rullen i plastfolie och lägg den sedan i frysen 30 min. En stund i frysen gör det enklare att skiva degen vid utbakning.
När degen har varit halva tiden i frysen sätter du ugnen på 180 grader. Lägg bakplåtspapper på så många plåtar du har. Det underlättar vid utbakningen – ju fler plåtar desto bättre.

Skär degen i tunna skivor, 2-3 mm. Lägg kakorna på plåtarna, de kan ligga ganska tätt då de inte flyter ut speciellt mycket.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt dem svalna och stelna på plåten.