Etikett: ingefära

Chicken Tikka Masala
Kyckling

Chicken Tikka Masala

Hittade inte paneer (indisk ost) i butiken, så det fick bli kyckling istället. Ett enkelt recept från Arla med mycket smak – perfekt för vardagsmiddagen 🙂 Skär 500 g kycklingfilé eller kycklinginnerfilé i bitar. Finhacka 1 gul lök och 1-2 vitlöksklyftor. Skala 2 morötter, grovriv dem. Skala och grovriv även 1 äpple. Smält en klick […]

Scones med citron och ingefära
Bröd (utan jäst), Frukost & Brunch

Scones med citron och ingefära

Helt vanlig scones, men med en härlig syra från citron och ingefära. Gudomligt gott! Originalreceptet från “Fredriks fika” (Allas) innehåller bara vetemjöl, men jag tänker att det blir riktigt bra att ersätta lite vetemjöl med grahamsmjöl och frön för ett mer fiberrikt resultat. Receptet ger 6-8 portionsscones, vilket jag tänker är lagom för 3-4 frukostsugna […]

Västeråsgurka med citron och ingefära
Hamburgare, På grillen/BBQ, Sallad

Västeråsgurka med citron och ingefära

Klassisk västeråsgurka – men inte med dill och ättika! Ett försök att efterlikna den gurka som serveras på den skånska BBQ-restaurangen Holy Smoke. Väl värt ett besök om ni är i närheten av Kullahalvön (Höganäs). Gör en 1-2-3-lag med följande ingredienser: 1 del citronsaft 2 delar strösocker 3 delar vatten ett par skivor färsk ingefära […]

Koreanska köttbullar
Köttfärs

Koreanska köttbullar

Jag älskar Zeinas kitchen – där finns liksom allt! Som dessa fantastiska små köttbullar 🙂 Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en bunke. Låt smeten vila 15 minuter innan du rullar små köttbullar (25-30 st): 500 g köttfärs, välj själv mellan nöt/fläsk/bland/kyckling 1 ägg 4 msk ströbröd 1 salladslök, finhackad 1 vitlöksklyfta, finriven/pressad 1 msk […]

Päronmarmelad med ingefära
Saft & Sylt

Päronmarmelad med ingefära

Helt underbar marmelad som funkar lika bra på rostat bröd som till ostbrickan. Reglera mängden ingefära själv, jag gillar en mildare smak.Receptet ger 2-3 små burkar. Skala och kärna ur päron, det ska bli 500 g när skal och kärnhus är borta. Tärna frukten fint, jag tog faktiskt fram lökhackaren “Alligator” och fick perfekta små tärningar 🙂 Tärningarna […]

Lågtempad fläskkarré med chili, ingefära och honung
Fläskkött

Lågtempad fläskkarré med chili, ingefära och honung

Allt kött som får tillagas på lägre temperatur blir himmelskt! Här körde vi en fläskkarré på 125 grader, vilket tog ca 2 h. Sådant man hinner med på en söndag! Sätt ugnen på 125 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen.  Putsa 1 kg fläskkarré, krydda steken med salt och nymalen svartpeppar. Bryn fläskkarrén i en klick smör i […]

Päron- och ingefärsdessert
Dessert

Päron- och ingefärsdessert

En enkel dessert men med mycket smak! Skala och tärna päron, beräkna typ ett päron per person. Lägg pärontärningarna i en kastrull och tillsätt 2 tsk vaniljsocker och 0,5-1 tsk malen ingefära (beroende på hur mycket smak du vill ha). Låt pärontärningarna koka ihop till en kompott, det tar bara några minuter. Ställ kompotten åt sidan att svalna en liten […]

Sean Connery-sås
Sås & Kryddsmör

Sean Connery-sås

Ja, såsen heter faktiskt så. Varför? Enligt Google-sökningen är såsens namn ett rent “hitte-på” för att få kundernas uppmärksamhet. Två restauranger i Stockholm (Urban Deli och Berns asiatiska) verkar ha haft såsen på sin meny. Det är i alla fall en smaksatt majonnäs som passar inom det asiatiska köket. Mitt recept nedan är hämtat från tasteline.com och […]