Jag älskar Zeinas kitchen – där finns liksom allt! Som dessa fantastiska små köttbullar 🙂
Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en bunke. Låt smeten vila 15 minuter innan du rullar små köttbullar (25-30 st):
- 500 g köttfärs, välj själv mellan nöt/fläsk/bland/kyckling
- 1 ägg
- 4 msk ströbröd
- 1 salladslök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finriven/pressad
- 1 msk färsk ingefära, finriven (jag tipsar om Santa Marias kryddpasta)
- sambal oelek, efter smak
- salt och nymalen svartpeppar
Stek köttbullarna i lite neutral olja. När alla köttbullar är stekta tar du upp dem och håller dem varma i en skål.
Blanda ingredienser till såsen medan köttbullarna steks:
- 2 dl vatten
- 0,75 dl japansk soya
- 1 msk färsk ingefära, finriven (jag tipsar om Santa Marias kryddpasta)
- 2 msk brunt farinsocker
- 2 msk chilisås av ketchuptyp
När köttbullarna är färdigstekta låter du 1 finriven/pressad vitlöksklyfta hettas upp i oljan. Tillsätt de ihopblandade ingredienserna till såsen och låt koka upp.
Rör ut 2 tsk majsstärkelse i ca 3 msk vatten, häll ner detta under omrörning i såsen. Låt såsen koka ihop, smaka av ifall ytterligare kryddning behövs.
Låt köttbullarna småkoka några minuter i såsen.
Klart för servering! Jag serverade med basmatiris, edamamebönor samt toppade med sesamfrön och salladslök.