Koreanska köttbullar

Koreanska köttbullar

Jag älskar Zeinas kitchen – där finns liksom allt! Som dessa fantastiska små köttbullar 🙂

Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en bunke. Låt smeten vila 15 minuter innan du rullar små köttbullar (25-30 st):

  • 500 g köttfärs, välj själv mellan nöt/fläsk/bland/kyckling
  • 1 ägg
  • 4 msk ströbröd
  • 1 salladslök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finriven/pressad
  • 1 msk färsk ingefära, finriven (jag tipsar om Santa Marias kryddpasta)
  • sambal oelek, efter smak
  • salt och nymalen svartpeppar

Stek köttbullarna i lite neutral olja. När alla köttbullar är stekta tar du upp dem och håller dem varma i en skål.

Blanda ingredienser till såsen medan köttbullarna steks:

  • 2 dl vatten
  • 0,75 dl japansk soya
  • 1 msk färsk ingefära, finriven (jag tipsar om Santa Marias kryddpasta)
  • 2 msk brunt farinsocker
  • 2 msk chilisås av ketchuptyp

När köttbullarna är färdigstekta låter du 1 finriven/pressad vitlöksklyfta hettas upp i oljan. Tillsätt de ihopblandade ingredienserna till såsen och låt koka upp.

Rör ut 2 tsk majsstärkelse i ca 3 msk vatten, häll ner detta under omrörning i såsen. Låt såsen koka ihop, smaka av ifall ytterligare kryddning behövs.

Låt köttbullarna småkoka några minuter i såsen.

Klart för servering! Jag serverade med basmatiris, edamamebönor samt toppade med sesamfrön och salladslök.