Etikett: parmesanost

Caesardressing
Sallad, Sås & Kryddsmör

Hemgjord Caesardressing

På min blogg har jag även en snabbvariant på Caesardressing med köpt majonnäs. Det är inte mycket svårare att göra sin egen majonnäs som bas för denna dressing – med stavmixer får du ett perfekt resultat! Knäck 1 ägg i en högre bunke/kanna/mixerkanna. Tillsätt 1 finriven/pressad vitlöksklyfta, 1 tsk dijonsenap, 1 msk citronsaft, en klick […]

Rotfruktsterrin
Tillbehör

Rotfruktsterrin

Varvade, tunnskivade rotfrukter hålls samman av ägg, grädde och ost. Ja, du hör ju själv hur gott det låter! Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen. Smörj en ugnsform med smör. Jag tog en metallform med mått 20×20 cm, vilket blev perfekt för detta recept för fyra personer. En […]

Grillad blomkål med dragonpesto
På grillen/BBQ, Sallad, Vegetariskt (lakto-ovo)

Grillad blomkål med dragonpesto

Nya favoritkokboken “Kålboken” av Mette Løvbom, ett hett tips!  Blomkål med en dragondoftande pesto. Fräscht och gott! Färsk dragon var slut i butiken, så jag fick ta färsk bladpersilja och lite torkad dragon istället. Funkade det oxå! Börja med att rosta 4 vitlöksklyftor med skalet kvar i lite olivolja på medelvärme i stekpanna. Eller i 10 minuter i […]

Kryddsmör med parmesanost, citron och vitlök
Sås & Kryddsmör

Kryddsmör med parmesanost, citron och vitlök

Ett kryddsmör som passar perfekt till ex. kyckling. Såå gott! Beräkna 100 g smör till fyra personer. Låt smöret bli rumstempererat, eller kör det i micron några sekunder.  Blanda det mjuka smöret med 1 dl finriven parmesanost, 1-2 rivna/pressade vitlöksklyftor samt finrivet skal från knappt 1/2 citron. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.  Klicka ut smöret på en bit plastfolie och forma till en […]

Parmesan- och pankobönor
Buffé, Tillbehör

Parmesan- och pankobönor

Ett recept från ICA:s kundtidning Buffé (nummer 2/2017). Lite småkladdigt att göra, men väldans gott. Jag tog frysta, tinade bönor vilket funkade fint – men de kanske blir ännu spänstigare med färska bönor… Funkar både som tillbehör till middagen eller som drinktilltugg! Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Vispa ihop 1 […]

Laxplanka med parmesanmos och ärtstomp
Fisk, Tillbehör

Laxplanka med parmesanmos och ärtstomp

Saftig laxfilé, kryddsmör med gräslök, potatismos med parmesanost samt ärtor som mosats med citron… Gott? Det vet du! Börja med potatismoset: Skala och koka ca 1 kg mjölig potatis och gör ett ganska fat potatismos med smör, mjölk och riven parmesanost. Krydda med salt och nymalen svartpeppar/vitpeppar. Om du har 2 äggulor så släng gärna i dem oxå, men det är inget måste. Fortsätt med kryddsmöret: Rör samman 100 […]

Grillade grönsaker med gräddig tryffelvinegrette
Sallad, Tillbehör

Grillade grönsaker med gräddig tryffelvinegrette

Första gången jag testar att göra vinegrette med vispgrädde som bas. Oväntat gott! Receptet är hämtat från årets Grillspecial (2018) från tidningen “Matmagasinet”.  Välj de grönsaker du gillar/har hemma. Jag tog späda morötter och gulbetor (förkokades först) och broccoli. Jag skar även ett par salladslökar på snedden.  Blanda samman vinegretten: 1,5 dl vispgrädde, 1 msk vitvinsvinäger, 1-2 tsk vit tryffelolja samt salt och nymalen svartpeppar. Enkelt och gott!  Grilla grönsakerna, vi använde […]

Pasta med parmesansås
Pasta, Vegetariskt (lakto-ovo)

Pasta med parmesansås

I vårt kylskåp finns alltid parmesanost (eller ja, oftast Grana Pandano…), mellangrädde samt ex. bacon eller lufttorkad skinka. Med ett par nävar pasta har man middagen på bordet med rekordfart, en riktig vardagsräddare! Välj gärna vegetariska tillbehör för en snabblagad lakto-ovo-middag. Koka pasta till fyra personer. Finhacka 1-2 vitlöksklyftor och låt detta bli varmt i en skvätt olivolja i en […]

Pasta Carbonara
Fläskkött, Pasta

Pasta Carbonara

Paolo Robertos recept innehåller ingen grädde, ty detta är en styggelse enligt denne man. Och visst är väl det klassiska receptet bra som det är, där äggulorna ger en krämig sås! Paolos recept fann jag på köket.se, men jag behåller vitlöken i rätten till skillnad från vår italienske vän. Koka spaghetti till fyra personer.  Stek 200 g (alltså, jag tog 300 […]

Polenta fries med parmesanost
Hamburgare, Tillbehör

Polenta fries med parmesanost

I det senaste numret av Matmagasinet, nr 1-2/2018, fanns det ett recept på polenta fries. Detta lät ju väldigt spännande och gott! Och vet du vad, de var goda! De ser ut precis som potatisvarianten. Men visst, de smakar ju majs och parmesanost. Som tillbehör till en härlig hamburgare med lökkompott var de ett fräscht […]

Pasta med grönkål, parmesan och pumpa
Pasta, Skaldjur, Vegetariskt (lakto-ovo)

Pasta med grönkål, parmesan och pumpa

En enkel men smakrik pastarätt, välj själv om du vill servera den vegetarisk eller med ex. räkor till. Koka pasta till fyra personer (ca 300 g). Rosta en näve pumpakärnor i en het, torr stekpanna tillsammans med lite flingsalt. Passa det noga, det går fort! Lägg fröna i en skål så länge. Plocka bladen från 4-5 stjälkar grönkål. Skölj grönkålen och […]