Laxplanka med parmesanmos och ärtstomp

Laxplanka med parmesanmos och ärtstomp

Saftig laxfilé, kryddsmör med gräslök, potatismos med parmesanost samt ärtor som mosats med citron… Gott? Det vet du!

Börja med potatismoset: Skala och koka ca 1 kg mjölig potatis och gör ett ganska fat potatismos med smörmjölk och riven parmesanost. Krydda med salt och nymalen svartpeppar/vitpeppar. Om du har 2 äggulor så släng gärna i dem oxå, men det är inget måste.

Fortsätt med kryddsmöret: Rör samman 100 g rumsvarmt smör med 1 knippe finhackad gräslök, lite honung samt salt och nymalen svartpeppar. Ställ i kylen fram till servering. 

Sätt ugnen på 250 grader. 

Dags för laxen: Krydda 4 portionsbitar lax med en god citronpeppar och bryn dem sedan i en klick smör. De behöver inte gå färdigt i pannan utan tillagas färdigt i ugnen därefter. 

Nu fixar vi plankorna! Fördela moset på de fyra plankorna. Enligt tradition ska man ju spritsa moset tjusigt längst kanterna, men jag orkade inte det utan klickade det rustikt på ena kortsidan. Lägg även laxen på plankorna. Nu blir det skjuts in i ugnen i ca 5 minuter, tills laxen är klar och moset har fått fin färg.

Medan plankorna är i ugnen gör du ärtstompet: Koka upp vatten och 300 g frysta ärtor, de blir ju varma på någon minut. Häll av det mesta av vattnet, men spara lite i kastrullen. Stompa ärtorna lätt med en mortel eller en sked. Smaksätt med citronsaftsalt och nymalen svartpeppar

Servera de rykande varma plankorna med gräslökssmöret, ärtstompet och en citronklyfta. Självklart ett glas vitt vin till detta, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *