Etikett: kola

Dessert, Tårta

Pavlova med limekolasås och passionsfrukt

En liten pavlova som är lagom för fyra personer. Enkel, fransk maräng och sötsyrlig topping! Så god! Marängen förbereds gärna dagen innan. Maräng: Vispa 2 äggvitor till fast skum i en ren skål, helst i glas eller metall. Tillsätt 60 g strösocker, lite i taget. Sikta därefter ner 60 g florsocker och rör runt med […]

Oreocheesecake med salt kolasås
Cheesecake, Dessert

Oreocheesecake med salt kolasås

Silikonformar är så kul! Löp och köp! Receptet kommer från ”Brinken bakar”, men jag har lite mer kex i botten och lite mindre i fyllningen. Börja med kexbotten: Mixa 2/3 paket Oreokex och blanda med 35 g smält smör. Tryck ut i botten på en form med diameter 18 cm. Välj själv mellan form med […]

Äpplecheesecake med havrebotten
Cheesecake, Dessert

Äpplecheesecake med havrebotten

Tack Brinken bakar för alla dina underbara recept! En seg havrebotten (havre är ju nyttigt!), äpplekompott, vaniljcheesecake samt salt kolapannacotta. Där tog jag dock en liten genväg jämfört med fru Brinks recept, då jag tog färdig kolasås på tub. Funkade finfint! Jag monterade alla lager på varandra i en sprinform, men nästa gång ska jag […]

Chokladdoppade kolabollar
Småkaka/Snitt

Chokladdoppade kolabollar

Så underbart goda, enligt de som åt dem! Själv avskyr jag chokladbollar, oklar orsak. Men det är så klart kul att det man bakar uppskattas av gästerna. En liten lyxigare twist på helt vanliga chokladbollar! Vispa 200 g smör och 1,25 dl strösocker krämigt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna: 5 dl havregryn 1 dl kolasås […]

Kolasås
Dessert

Klassisk kolasås

Ljummen kolasås på iskall vaniljglass. Himmelskt! Blanda 2 dl vispgrädde, 2 dl strösocker och 2 dl sirap i en kastrull. Koka upp och låt sedan puttra i ca 5 minuter. Klart! Sugen på touche av vanilj? Då rör du ner 2 tsk vaniljsocker när kolasåsen har kokat klart.

Pollykola
Godis, Jul, Påsk

Pollykola

Polly med sin karaktäristiska smak möter ljuvlig chokladkola. Mmmmm! Smält 50 g smör i en tjockbottnad gryta. Tillsätt sedan 3 dl strösocker, 3 dl vispgrädde, 1,5 dl sirap och 2 msk kakao. Låt sedan detta småkoka tills smeten når 125 grader, använd en termometer. Ta grytan från plattan och rör ner 0,5 tsk ättikssprit (12 […]

Rabarbergalette
Paj (dessert)

Rabarbergalette

På självaste nationaldagen serverade jag rabarberpaj till dessert. Men inte en klassisk svensk smulpaj, utan en rustik (fransk) galette med en härlig dulce de leche (kolakräm från Latinamerika). Jag älskar hur våra klassiska anrättningar utvecklas med influenser från hela världen! Maten förenar oss verkligen ! Börja med pajdegen: Häll 4,5 dl vetemjöl, 1 msk strösocker och 0,5 tsk salt i matberedaren. Tillsätt 200 […]

Päron- och ingefärsdessert
Dessert

Päron- och ingefärsdessert

En enkel dessert men med mycket smak! Skala och tärna päron, beräkna typ ett päron per person. Lägg pärontärningarna i en kastrull och tillsätt 2 tsk vaniljsocker och 0,5-1 tsk malen ingefära (beroende på hur mycket smak du vill ha). Låt pärontärningarna koka ihop till en kompott, det tar bara några minuter. Ställ kompotten åt sidan att svalna en liten […]

Enkel äppeldessert
Dessert

Enkel äppeldessert

Så enkelt och så gott!  Skala, kärna ur och dela äpplen (räkna med 1/2 per person). Stek äppelbitarna i en klick smör, smaksätt med lite råsocker och kanel. Låt gärna äpplebitarna svalna några minuter innan du gör klart desserten. Varva sedan äpplebitarna i portionsglas med vaniljglass, grovt smulade Digestive-kex och kolasås (färdigköpt sås på tub funkar utmärkt!). Klart att servera 🙂 

Chokladkola
Godis, Jul, Påsk

Chokladkola

En klassisk chokladkola! Receptet kommer från hemsidan recepten.se Blanda 3 dl vispgrädde, 50 g smör (skuret i mindre bitar), 3 dl strösocker, 1,5 dl ljus sirap, 0,5 dl kakao och 1,5 msk vaniljsocker i en tjockbottnad gryta. Tänk på att ta en ganska stor gryta, så att kolasmeten har gott om utrymme att koka.  Låt kolasmeten koka på hög värme inledningsvis, sänk sedan värmen och […]

Äpplepaj med kolasås, flingsalt och pecannötter
Paj (dessert)

Äpplepaj med kolasås, flingsalt och pecannötter

Jag inspirerades av Roy Fares recept – men tiden fanns inte för att följa det till punkt och pricka. Så här kommer min snabbvariant 🙂 Sätt ugnen på 200 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen. Börja med äpplena: Skala, kärna ur och klyfta 4-5 äpplen. Lägg dem i botten av en pajform (ca 22 cm i […]

Rabarberdröm med jordgubbar och mini-maränger
Dessert

Rabarberdröm med jordgubbar och mini-maränger

Grundreceptet kommer från ICA:s kundtidning Buffé. Jag lade dock till jordgubbar och mini-maränger, samt serverade med vaniljglass istället för crème fraiche som originalreceptet angav. Receptet ger 8-10 portioner. Alla moment går att förbereda så att man bara varvar ingredienserna vid servering! Börja med dulce de leche: Ta bort etiketten från 1 burk sötad, kondenserad mjölk. Lägg den oöppnade burken i en […]