En liten pavlova som är lagom för fyra personer. Enkel, fransk maräng och sötsyrlig topping! Så god! Marängen förbereds gärna dagen innan.
Maräng: Vispa 2 äggvitor till fast skum i en ren skål, helst i glas eller metall. Tillsätt 60 g strösocker, lite i taget. Sikta därefter ner 60 g florsocker och rör runt med slickepott (eller kör försiktigt med elvispen).
Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Gör kanterna lite högre. Om du vill kan du självklart spritsa marängen istället.
Grädda marängen i 2 h, antingen 80 grader varmluft eller 90 grader utan varmluft. Stäng sedan av ugnen och låt marängen stå ytterligare 1 h. Därefter öppnar du ugnsluckan och låter marängen stå där till du ska lägga ihop tårtan.
Fortsätt med kolasåsen (det blir lite sås över): Blanda 1,25 dl vispgrädde, 0,5 dl sirap, 0,25 dl strösocker samt 0,5 tsk kakao (kan uteslutas för ljusare sås). Låt koka under omrörning tills den börjar tjockna, tar ca 15 minuter. Ta då kastrullen från värmen och tillsätt finrivet skal från 0,5 lime. Häll upp på liten kanna och låt svalna.
Dags för servering? Lägg marängen på uppläggningsfatet och ringla över drygt hälften av kolasåsen. Vispa 1,75 dl vispgrädde lätt och bred ut. Toppa med 2 passionsfrukter.
Om jag hade haft tillgång till färsk mynta hade det kunnat bli lite finstrimlad sådan på toppen med!