Etikett: kardemumma

Morotskaka
Mjuk kaka

Hög och saftig morotskaka

“Baka med Frida” – sicken liten godbit till inspiratör! Hon har verkligen fått till receptet på en hög och saftig morotskaka. Yummie! Viktigt att alla ingredienser till frostingen är rumstempererade, då får du en extra krämig och fin topping till den goda kakan. Lägg bakplåtspapper i botten på en liten långpanna, min håller måtten 20×30 […]

Nachosemla
Dessert, Semla

Nachosemla

Upphovsmän: Roy Fares och Mattias Ljungberg (Mr Cake). Detta var väl en av de första “varianterna” på den klassiska semlan? Jag minns hur utskälld den blev! Vilket jag, nu när jag själv har testat, inte kan förstå. Knapriga men ändå mjuka kardemummakex doppade i fluffig grädde och mandelmassa. Så himla gott! Förbered gärna kexen någon […]

Vaniljbullar
Bullar

Vanilj- och kardemummabullar

Fridas bakblogg – en källa för inspiration som aldrig sinar! Detta var ett nytt sätt för mig att göra vetedeg; med kall mjölk och alla ingredienser ner i bunken på en gång. Strålande och saftigt resultat! Receptet ger 32 tjusiga bullar. Blanda alla ingredienser i bunken till din köksassistent. Om du planerar att veva denna […]

Semmeltårta
Semla, Tårta

Semmeltårta

Sonen älskar semlor! Självklart skulle han föräras med en buffé av grädde, kardemumma och mandelmassa vid 6-årsfirandet! Förutom denna gigantiska semla avnjöts semmelkladdkaka och semmelcheesecake   Detta recept hittade jag på ICA.se, men jag gjorde en stoooor slät bulle istället för två något mindre. Mortla 1 tsk kardemummakärnor. Värm upp 2,5 dl standardmjölk (3 %) till rumstemperatur tillsammans med den mortlade kardemumman. Smula 25 g jäst i […]

Semelkladdkaka
Kladdkaka, Semla

Semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka, ljuvligt gott! Jag hittade detta gudomliga recept på underbara “Fridas bakblogg”. Jag ökade dock upp mängden mandelmassa något, för det är sååå gott! Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen.  Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten av en brödform (á 1,5 liter). En liten springform (diameter 20 cm) […]

Semmelcheesecake
Cheesecake, Semla

Semmelcheesecake

Semla och cheesecake ihop! Ja, du hör ju själv. Löjligt gott! Tyvärr vet jag inte vem som har komponerat receptet, då jag sparade ner publicerad skärmdump från Facebook. I det receptet skulle cheesecaken vara i kylen, men fyllningen är alldeles för lös för det… Så jag har tillsatt lite gelatin i mitt recept nedan. Vill […]

Päronkaka med mandelmassa och kardemumma
Mjuk kaka

Päronkaka med mandelmassa och kardemumma

En kaka som funkar lika bra till eftermiddagskaffet som till dessert med en kula vaniljglass. Gott! Smöra och bröa en form, jag tog en springform med diametern 24 cm. Men självklart funkar en rektangulär form lika bra 🙂 Sätt ugnen på 175 grader. Vispa 150 g smör mjukt, tillsätt sedan 1,5 dl strösocker. Vispa sedan ner 2 ägg, men ta ett ägg […]

Luftiga semlor
Semla

Luftiga semlor

Allas vår älskade Roy Fares – ännu ett mästerligt recept! Det där med fördeg, det är en bra grej! Receptet finns på en mängd sidor, jag hämtade mitt från hans hemsida royfares.se Receptet ger 25-30 semlor, beroende på hur stora du gör bullarna. Jag väljer dock att värma min kardemumma med mjölken, för att få fram ännu […]

Kanelbullar med fördeg
Bullar

Kanelbullar med fördeg

Min nya grej är att baka vetebröd med fördeg! Du slipper två långa jästider, istället kör du en “mini” och och lång. Receptet är sprunget ur Roy Fares recept på saffransbröd. Det allra första du gör är att ta fram 300 g smör, så det blir rumstempererat.  Värm 5 dl mjölk (gärna standardmjölk á 3 % fetthalt) tillsammans […]

Äppelkrans
Bullar

Äppelkrans

En saftig vetekrans fylld med äpple och kanel. Receptet kommer från favoritsidan “Lindas baksida”. Börja med vetedegen: Smula ner 25 g jäst i en degbunke. Värm 2,5 dl standardmjölk till 37 grader. Slå mjölken över jästen och rör så att jästen löses upp. Tillsätt 0,5 dl strösocker, 1 nypa salt, 0,5 tsk malen kardemumma samt 50 g rumsvarmt smör skuret i bitar. Blanda sedan ner 5-7 dl […]