Midsommardessert

Midsommardessert: Kardemummadröm, vispad fläderpannacotta och korall

Som en sommardag på en sked! Ljuvligt! Receptet på kardemummadrömmarna och korallerna kommer från “Brinken bakar”. Att göra koraller var betydligt mycket enklare än jag trodde, så det kommer jag definitivt göra igen med olika färger. Så vackra! Receptet nedan ger 10 portioner, med extra drömmar över.

Kardemummadrömmar (20-25 st):

Stöt 2 tsk hel kardemumma i morteln till ett fint pulver. Vispa 50 g rumsvarmt smör med 1,5 dl strösocker och 0,5 tsk vaniljsocker i ett par minuter. Tillsätt därefter kardemumman, 0,5 dl rapsolja, 1,5 dl vetemjöl samt 0,5 tsk hjorthornsalt. Degen kanske är lite för lös nu för att rulla bollar, låt den då vara i kylen en stund. Rulla därefter 20-25 bollar och fördela dem på två bakpappersklädda plåtar. Grädda dem (en plåt i taget) i 150 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på plåtarna.

Vispad fläderpannacotta:

Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter. Hetta upp 2,5 dl vispgrädde0,25 dl strösocker samt 1 msk vaniljsocker i en kastrull. Det ska bli rykande hett, men ej börja koka. Ta då kastrullen från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Låt dem smälta helt innan du rör ner 1 dl koncentrerad flädersaft. Häll över den varma pannacottasmeten i en vispvänlig bunke. Plasta och ställ in i kylen tills pannacottan har stelnat helt, gärna över natten. Vid servering vispar du bara upp pannacottan med elvispen, så den blir fluffig och härlig. Lägg gärna över i en sprits, om du har möjlighet.

Koraller:

Blanda samman 0,4 dl vatten, 1 msk neutral olja (mat/raps/solros), 2 tsk vetemjöl, 1 nypa salt och valfri färg (jag använder gelfärg).

Hetta upp en non-stick stekpanna och häll en sked smet i stekpannan. Låt det fräsa tills det slutar att bubbla, på medelvärme. Du kommer bli frestad att vilja peta på korallen medan den fräser, men låt bli. Det tar några minuter innan de ha fräst och bubblat färdigt. Lyft försiktigt upp korallerna med en stekspade. Låt korallerna rinna av på hushållspapper. Förvara dem i ex. glasburk fram till servering.

Vid servering monterade jag desserten enligt följande:

  • Smulad kardemummadröm
  • Vispad fläderpannacotta
  • Vaniljgrädde (vispgrädde vispad med lite vaniljsocker)
  • Skivande jordgubbar
  • Maräng (från affären denna gång)
  • Korall
  • Citronmeliss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *