Etikett: potatis

Janssonspiroger
Buffé, Jul, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Janssonspiroger

Detta recept hittade jag på Landley’s kök. Väldigt goda och säkert perfekta som mingelmat vid glöggmys – något man inte får ha år 2020 (ja, vi kommer alla minnas Corona-året…). Gör en klassisk pajdeg: 3 dl vetemjöl + 100 g smör + 2-3 msk kallt vatten. Jag kör alltid pajdegen i matberedaren, då går det […]

Raggmunk
Fläskkött, Vegetariskt (lakto-ovo)

Raggmunk

Jag trodde raggmunk var svårt att göra… Det var det definitivt inte! Men jag fick dem inte riktigt lika frasiga och “taggiga” i kanterna som mormor. Övning ger färdighet, tänker jag 🙂 Servera med klassiskt sidfläsk eller varför inte med krispiga, wokade grönsaker för en lakto-ovo vegetarisk rätt? Börja med att vispa samman smeten: Vispa […]

Potatis- och jordärtskocksgratäng
Tillbehör

Potatis- och jordärtskocksgratäng

Klassisk potatisgratäng med höstlig smak av jordärtskocka. Underbart gott! Skala 700 g potatis (fast eller mjölig är en smaksak, beror på hur man gillar sin gratäng) samt 300 g jordärtskockor. Skär i tunna skivor. Skala och hacka 1 gul lök samt 1-2 vitlöksklyftor. Tips! Testa purjolök istället för gul lök. Smält lite smör i en […]

Tillbehör

Rotfruktskaka

Var generös med smöret, då minskar du risken att kakan fastnar i stekpannan. Variera med de rotfrukter du har hemma, men låt hälften vara potatis. Skala ca 900 g rotfrukter, hälften bör vara potatis. Jag hade rotselleri och morot denna gång, men även palsternacka och persiljerot är gott i. Ta fram matberedaren och finriv rotfrukterna. […]

Rotfruktsterrin
Tillbehör

Rotfruktsterrin

Varvade, tunnskivade rotfrukter hålls samman av ägg, grädde och ost. Ja, du hör ju själv hur gott det låter! Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen. Smörj en ugnsform med smör. Jag tog en metallform med mått 20×20 cm, vilket blev perfekt för detta recept för fyra personer. En […]

Langos
Bröd (med jäst), Skaldjur

Langos

Langos – ett måste när man är på festival eller marknad. Inte sant? Men inte alls svårt att göra hemma, och dessutom med en fräschare känsla. Toppa med valfria salta tillbehör – eller varför inte Nutella för dessertversion? Mitt recept kommer från ICA.se. I kommentarsfältet på ICA:s hemsida såg jag ett tips om att göra […]

Potatisfondant
Tillbehör

Potatisfondant

Potatis och smör. Så enkelt och så gott! Sätt ugnen på 150 grader. Ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen. Skala 4 bakpotatisar. Skär dem antingen i rundlar eller kvadrater. Tips! Den potatismängd du skär bort kan du med fördel spara till en annan middag, potatisbitarna håller bra i en skål med vatten i kylen. […]

Rotsellerimos med citron
Tillbehör

Rotsellerimos med citron

Rotselleri – en av mina favoritrotfrukter! Crème fraiche ger en lite friskare smak än smör och mjölk i moset. Skala 1 kg rotfrukter, ca hälften mjölig potatis och hälften rotselleri. Skär i mindre bitar. Koka potatis och rotselleri mjuk i saltat vatten. Häll av och låt ånga av någon minut.  Vispa/stöt ett mos med ca 2 dl crème fraiche (ta […]

Beamos
Tillbehör

Beamos

“The Barn” är en riktigt bra restaurang i Göteborg. Förutom att de brassar grymma hamburgare har de gett ut en egen kokbok om deras resa att starta och driva restaurangen. Så många lockande recept, där detta beamos var först ut att testas. Gott? Mmm, otroligt gott! 🙂 Färska kryddor blir så klart tjusigast, men det funkar […]