Småländska kroppkakor

Småländska kroppkakor

Sist jag gjorde kroppkakor var i hemkunskapen, dvs. i slutet av 1900-talet… År 2021 var det dags igen. För det är ju såååååå gott! Och det ska vara de småländska med kokt potatis, inte de öländska 🙂 Mitt recept nedan kommer från ica.se – men jag dubblade mängden fläsk, det ska ju vara mycket fyllning!

Du kan förbereda genom att koka potatisen dagen innan, om du vill.

Börja med att koka 1 kg mjölig potatis. Om du skär potatisen i mindre bitar går det betydligt fortare att koka.

Häll av potatisen och låt den ånga av några minuter. Ta sedan fram potatispressen och pressa potatisen ner i en stor skål. Låt den svalna innan du blandar ner 1 ägg, 1 tsk salt samt 2,5-3 dl vetemjöl. Du ska få en smidig smet, varken kladdig eller smulig. Rör inte för mycket!

Fortsätt med fyllningen, som stekes:

  • 300 g rimmat fläsk, skuret i tärningar
  • 1 gul lök, finhackad
  • malen svart- eller vitpeppar
  • 0,5 tsk malen eller mortlad kryddpeppar

Fördela potatissmeten så att du får 12 bollar. Platta ut bollen till en platta och lägg en sked fyllning i mitten. Nyp ihop och forma till en rund, lite platt boll. Lägg på en tallrik medan du gör klart de övriga.

Antingen plattar du ut smeten i handen eller så tar du hjälp av lite plastfolie, om du tycker att det är svårt att göra det i handen.

Koka upp en stor gryta med saltat vatten, låt sex kroppkakor sjuda i taget. När de flyter upp ska de sjuda ytterligare 5 minuter. Sedan är de klara att avnjutas – eller så gör du som jag och steker dem i lite smör för att få en fin yta.

Serveras med smält smör och lingonsylt enligt mig, en del har även ovispad vispgrädde till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *