Potatis- och purjolökssoppa + broccoli- och ostsoppa = väldans gott ihop!
Ansa och skölj 1 stånd broccoli á 250 g (buketter + stam). Stammen brukar behövas skalas, men annars är den fullt ätbar. Tänk så många broccolistammar jag slängde innan jag fattade detta… Skär buketterna samt slanta stammen.
Skala och tärna 500 g potatis.
Ansa och skölj ca 15 cm purjolök, gärna det gröna. Strimla purjolöken.
Smält lite smör i en stor gryta, fräs purjolöken någon minut så den mjuknar men inte får färg. Tillsätt sedan broccoli och potatis.
Häll på 1 liter kokande vatten samt 2 grönsaksbuljongtärningar. Låt nu detta koka tills potatisen är helt mjuk, ca 10-15 minuter.
Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt 2 dl grädde av valfri fetthalt. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och lite pressad citron. Låt soppan småkoka någon minut innan den serveras tillsammans med valfri topping och riven, smakrik ost.
Vi toppade soppan med lite uppvärmd överbliven lax samt rostade frön (solros- och pumpafrön som rostats i het, torr stekpanna). En ostmacka därtill, så klart! 🙂