Etikett: rödlök

Tunnbrödskorg
Buffé, Förrätt, Frukost & Brunch, Kräftskiva, Midsommar, Påsk, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Tunnbrödskorgar med skagenröra

Tunnbrödkorgar – enkelt, billigt, gott… Och går att fylla med det mesta 🙂 De går fint att förbereda dagen innan middag/fest, om du så vill. Sätt ugnen på 200 grader med ugnsgallret i mitten. Skär rektangulärt tunnbröd i kvadrater, du får ut fyra per brödbit. Den lilla kanten som blir kvar slänger du så klart […]

Chips med smetana, caviar och lök
Förrätt, Plock (antipasti, meze, tapas...)

Chips med lyxig dip

Detta är knappt ett recept 🙂 Men ack, så gott! Fördela salta chips i portionsformar, tjusiga glas eller på tallrik. En klick smetana eller crème fraiche, lite caviar (fisk eller tång), finhackad rödlök samt gräslök på toppen. Klart för servering! Det går även att göra på ett stort serveringsfat, om man hellre vill det. Perfekt […]

Smörgåstårta kräftstjärtar
Skaldjur, Smörgåstårta

Smörgåstårta med kräftstjärtar

Två goda röror mellan Polarbröd – sååå gott så här i augusti! Fyllning 1: 4 hårdkokta ägg 2 dl crème fraiche 1 dl majonnäs pressad citron frusen dill (eller färsk om du vill) salt och nymalen svartpeppar Grovhacka äggen, exempelvis med äggskivaren (skiva, vrid ett kvarts varv och skriva igen). Blanda ihop fyllningen och låt […]

Isad lök med sumak
Sallad

Isad lök med sumak

Krispig lök med syrlig vinegrette och vacker sumak på toppen. Lovely! Skala och skiva silverlök tunt. Jag hade ingen silverlök hemma, så jag tog färsk gul lök vilket funkade ypperligt! Jag slängde även med lite rödlök samt blasten från den färska gula löken. Ja, som du märker funkar det med typ vilken lök som helst […]

Gazpacho
Buffé, Soppa, Vegetariskt (lakto-ovo)

Gazpacho

Hett i solen, då passar det med en kall lunch! Receptet nedan ger två lunchportioner eller fyra förättsportioner. Grovhacka 1 röd paprika, 1 rödlök och ca 10 cm gurka. Lägg detta i mixern tillsammans med 1 finriven vitlöksklyfta, 1 burk krossade tomater samt lite sambal oelek (eller annan form av chili). Mixa snabbt ihop till […]

Vårsallad
Buffé, Sallad, Tillbehör, Vegetariskt (lakto-ovo)

Vårsallad

En underbar tager-vad-man-haver-sallad med en balsamvinägervinegrette! En sallad på våren, när färskpotatis och jordgubbar börjar synas i butikshyllorna men när frysta grönsaker ger mer färg än färska. Koka 400 g färskpotatis, låt svalna. Tina 100 g frysta ärtor, eller ta hälften ärtor och hälften edamamebönor. Skär 100 g färska jordgubbar i bitar. Lägg ut salladsblad […]

Nachos Bonanza
Köttfärs, Taco

Nachos Bonanza

Restaurangkedjan “Texas Longhorn” serveras en Nachos-tallrik med kyckling, svarta bönor, ost, rödlök, gräslök m.m. Detta är en tolkning av denna härliga anrättning. Tyvärr var de svarta bönorna slut hemma (därav ej med på bilden), men jag lade ändå till dem i receptet. Börja med ostsåsen: Värm 1,5 dl vispgrädde så att den blir riktigt het […]

Smörgåstårta blommor
Smörgåstårta

Smörgåstårta med örtig färskost och räkor

En smörgåstårta för att fira vårens ankomst! Vacker som få, god som få 🙂 Baka gärna ditt eget bröd enligt detta recept. Fyllning 1: 2 hårdkokta ägg, grovhackade. Tips! Dela dem två gånger, på varsitt håll, i äggskäraren => perfekt grovhackade! 1 burk räkor i saltlake, avrunnen (eller motsvarande mängd färska/tinade) 2 dl crème fraiche […]

Falalfel i bröd
Vegetariskt (lakto-ovo)

Falafel i bröd

Ja, man kan göra egen falafel. Men jag måste säga att märket Garant, som du hittar på ex. Willy:s, har himla god falafel. Ibland får man faktiskt ta genvägar, det viktigaste är att samlas vid måltiden – eller hur? Börja med yoghurtdressingen: Blanda 2 dl naturell lättyoghurt med 1-2 rivna vitlöksklyftor och lite fryst persilja. […]

Dip med dillchips
Förrätt

Dip med dillchips

En enkel förrätt, ett tips på Facebook från den f.d. “Mästerkocken” Jennie Walldén. Blanda 1 dl crème fraiche, 1 dl turkisk/grekisk yoghurt och nymalen svartpeppar i botten på en liten skål. Jämna till toppen så den blir slät. Finhacka 1 liten rödlök och lägg löken som ett lager på toppen av den vita cremen. Bred […]

Sallad med grönkål, brysselkål och betor
Sallad

Sallad med grönkål, brysselkål och betor

Jag har sagt det tidigare – en av de bästa kokböckerna jag någonsin har köpt är “Kålboken” av Mette Løvbom. Köp den, du kommer inte bli besviken! Här kommer ännu ett recept från boken (med med minskad mängd vinegrette, jag vill inte ha så “blöt” sallad). Börja med att göra syltad rödlök, gör gärna detta dagen […]

Mammas potatissallad
Buffé, Sallad, Tillbehör

Mammas potatissallad

Mammas potatissallad – den är bäst enligt mig! Potatis, ättiksgurka, äpple och lök som får gos ihop i gräddfil och majonnäs. Oftast smaksätter jag med dill, men jag gillar även persilja eller gräslök. Dock har jag rödlök istället för mammas originalrecept som innehåller gul lök. Receptet nedan räcker till 4-6 portioner, beroende på övriga tillbehör […]