Jag har sagt det tidigare – en av de bästa kokböckerna jag någonsin har köpt är ”Kålboken” av Mette Løvbom. Köp den, du kommer inte bli besviken! Här kommer ännu ett recept från boken (med med minskad mängd vinegrette, jag vill inte ha så ”blöt” sallad).
Börja med att göra syltad rödlök, gör gärna detta dagen innan om möjlighet finns:
Skala 2 rödlökar, halvera och skiva tunt. Lägg i en skål eller burk.
Koka upp 1 dl vatten, 1 dl rörsocker och 1 dl äpplecidervinäger i en liten kastrull.
Häll den heta vätskan över rödlöken.
Låt stå minst 1 h i rumstemperatur, men gärna över natten i kylskåpet.
Nu gör vi vinegretten (här halverad sats jämfört med originalreceptet):
Rör ihop knappt 2 msk äpplecidervinäger, 0,5 msk dijonsenap samt 0,5 dl olivolja. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
Dags för den urgoda salladen!
Ansa 15-20 brysselkål, halvera dem.
Plocka och sköĺj 2-3 stjälkar grönkål.
Skala 2 betor i valfri färg, jag tog en gulbeta och en polkabeta. Strimla dem fint (”julienne”), antingen för hand eller med mandolin.
Hetta upp en stekpanna och rosta 1 dl pumpafrön. Håll koll, de bränns lätt! Lägg över de rostade fröna i en liten skål.
Häll lite olivolja i stekpannan och stek brysselkålen. Jag gillar min kål krispig, så jag steker den inte särskilt länge. Det är ju en smaksak! Men se till så att snittytorna får fin färg. Mot slutet av stekningen tillsätter du grönkålen och låter den bli lite glansig, men fortfarande krispig.
Lägg upp brysselkål och grönkål i serveringsskålen. Strö över strimlad beta, syltad rödlök och de rostade pumpafröna. Häll över vinegretten och avsluta med att hyvla parmesanost med potatisskalaren över alltihopa. Dags att hugga in!