Grymt bra pizzadeg (kalljäst)

Grymt bra pizzadeg (kalljäst)

Kalljäst pizzadeg som knådades medan frukosten avnjöts. Sedan gick det hyfsat snabbt att fixa pizzorna efter jobbet. Hur bra som helst! Detta toppenrecept hittade jag här! Receptet ger 6 portionspizzor.

Värm 6 dl vatten till 37 grader. Smula 12,5 g färsk jäst (1/4 paket) i en degpunke. Häll vattnet över och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt då övriga ingredienser; 1 kg vetemjöl (ej vetemjöl special), 1 tsk salt och 1 tsk strösocker

Låt nu maskinen knåda degen ordentligt, gärna 7-8 minuter. 

Ta upp den färdigknådade degen på arbetsbänken och dela den i sex bitar. Runddriv bitarna till bollar. Lägg bollarna i varsin liten skål eller på en bricka, beroende på vad du lättast får in i kylskåpet.Täck med plastfolie.

Låt degbollarna jäsa i kylen i minst 6 h. Det funkar som sagt utmärkt att göra degen på morgonen och låta stå i kylen hela dagen. 

Färdigjäst deg! 🙂 Toppenfin, eller hur?

Sätt ugnen på högsta temperatur, det brukar vara 275 grader. Sätt en ren ugnsplåt i ugnen och låt den bli het. 

Baka ut en pizzabotten i taget på lättmjölad arbetsbänk, antingen för hand eller med kavel. Flytta över pizzabottnen till den heta plåten och toppa snabbt med tomatsåsost och valfria tillbehör. Som du ser gräddade jag pizzorna med enbart tomatsås och mozzarellla. Efter gräddning slutförde jag verket med salami, ruccola, olivolja och nymalen svartpeppar. 

Grädda pizzan i mitten av ugnen tills pizzan har fått fin färg. Avnjut direkt! 🙂 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *