Tack Brinken bakar för alla dina underbara recept! En seg havrebotten (havre är ju nyttigt!), äpplekompott, vaniljcheesecake samt salt kolapannacotta. Där tog jag dock en liten genväg jämfört med fru Brinks recept, då jag tog färdig kolasås på tub. Funkade finfint! Jag monterade alla lager på varandra i en sprinform, men nästa gång ska jag […]
Etikett: havregryn
Hemgjord, knaprig müsli
Såå gott med hemgjord müsli! Man kontrollerar själv vad som läggs i, vilket är perfekt för oss som är nötallergiker. Här kommer ett basrecept som du kan variera i oändlighet med ex. kokos och torkade frukter (och ja, nötter om du så vill). Jag följer min mammas råd och kör länge på lägre temperatur, dvs. […]
Chokladdoppade kolabollar
Så underbart goda, enligt de som åt dem! Själv avskyr jag chokladbollar, oklar orsak. Men det är så klart kul att det man bakar uppskattas av gästerna. En liten lyxigare twist på helt vanliga chokladbollar! Vispa 200 g smör och 1,25 dl strösocker krämigt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna: 5 dl havregryn 1 dl kolasås […]
Glutenfri snabbakad limpa
Man tager vad man haver och blandar två olika recept som hittades via Google-sökning! Jag skulle ha med mig brödet till en personalfika, så jag skivade brödet innan jag frös in det. Det mottogs med beröm av kollegorna – oavsett glutenintolerans eller ej. Jag tror det rivna äpplet gjorde det saftigt och ej smuligt, som […]
Filmjölksbröd
Snabbakat bröd med filmjölk och bikarbonat.
Hallonsmulpaj
Frysta hallon direkt ner i pajformen/formarna, på med smuldeg och in i ugnen. Snabbare än snabbast, och godare än godast 🙂 Sätt ugnen på 200 grader. Fördela 400 g frysta hallon i fyra portionsformar eller en större pajform. Frysta bär är oftast ganska syrliga, därför strör jag lite strösocker över dem. Till en stor pajform är 0,5-0,75 dl strösocker lagom, för en sötsyrlig […]
Äpplebröd
Idag blev det experiment i köket! Ett otroligt saftigt bröd som var lika gott ”vanligt” som rostat. Tänk vad kul när experimenten blir så lyckade!!! Smula 50 g jäst i en degbunke. Värm 5 dl mjölk till 37 grader och häll sedan den över jästen, rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt 2 tsk salt, 1 msk honung samt 0,5 dl flytande smör. […]
Saftig morotslimpa med havregryn
Ett otroligt saftigt bröd med finrivna morötter och havregryn i degen. Funkar utmärkt att frysa och är grymt att rosta! Receptet hittade jag på tidningen Hembakats hemsida. Smula ner 50 g jäst i en degbunke. Värm 6 dl mjölk tills den är ljummen, dvs. 37 grader. Slå mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp. Tillsätt då 2,5 […]
Äpplepaj med världens bästa smuldeg
Jag vidhåller att detta är världens bästa smulpajdeg! Skala, kärna ur och skiva 8-10 äpplen. Stek äpplebitarna i omgångar i en klick smör, smaksätt med lite råsocker och kanel. Jag tycker kanelsmaken blommar ut om den får värmas upp med smör omkring äpplebitarna. Äpplena ska mjukna men inte bli mosiga. Lägg över äpplebitarna i en pajform. Sätt ugnen på 200 […]
Glutenfria havrekakor
Glutenfria om man tål havregryn, alltså (det finns även s.k ren havre att köpa). Dessa kakor bakas på sådant man ofta har hemma, och ger riktigt goda havrekakor/havreflarn! Receptet hittade jag på Kokaihop.se men hoppade över momentet att ringla smält choklad över. De blev uppskattade av personalen på sonens förskola 🙂 Rör 125 g rumsvarmt smör och 1 dl strösocker poröst. […]
Rabarberpaj med världens bästa smuldeg
Japp, detta är världens bästa smuldeg. Åtminstone just nu, tills jag snubblar över något annat recept 😉 Rabarber går utmärkt att frysa i bitar och ta fram till när höst- och vintermörker får oss att längta efter ljusare kvällar. Det som är ännu mer toppen är att fryst rabarber går utmärkt att göra paj på, […]
Jordgubbspaj
Jordgubbarna vi köpte var alltför syrliga för att äta som de var. Vad göra? Jo, en paj så klart 🙂 Sätt ugnen på 200 grader. Skär 500 g färska jordgubbar i bitar och fördela i fyra portionsformar (eller en större pajform). Eftersom våra jordgubbar var syrliga strödde jag lite strösocker över dem. Och så min favorit-smuldeg: Smält 100 g smör i en liten kastrull. […]