Etikett: havregryn

Hemgjord, knaprig müsli
Frukost & Brunch

Hemgjord, knaprig müsli

Såå gott med hemgjord müsli! Man kontrollerar själv vad som läggs i, vilket är perfekt för oss som är nötallergiker. Här kommer ett basrecept som du kan variera i oändlighet med ex. kokos och torkade frukter (och ja, nötter om du så vill). Jag följer min mammas råd och kör länge på lägre temperatur, dvs. […]

Chokladdoppade kolabollar
Småkaka/Snitt

Chokladdoppade kolabollar

Så underbart goda, enligt de som åt dem! Själv avskyr jag chokladbollar, oklar orsak. Men det är så klart kul att det man bakar uppskattas av gästerna. En liten lyxigare twist på helt vanliga chokladbollar! Vispa 200 g smör och 1,25 dl strösocker krämigt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna: 5 dl havregryn 1 dl kolasås […]

Hallonsmulpaj
Paj (dessert)

Hallonsmulpaj

Frysta hallon direkt ner i pajformen/formarna, på med smuldeg och in i ugnen. Snabbare än snabbast, och godare än godast 🙂 Sätt ugnen på 200 grader.  Fördela 400 g frysta hallon i fyra portionsformar eller en större pajform. Frysta bär är oftast ganska syrliga, därför strör jag lite strösocker över dem. Till en stor pajform är 0,5-0,75 dl strösocker lagom, för en sötsyrlig […]

Äpplebröd
Bröd (med jäst)

Äpplebröd

Idag blev det experiment i köket! Ett otroligt saftigt bröd som var lika gott “vanligt” som rostat. Tänk vad kul när experimenten blir så lyckade!!! Smula 50 g jäst i en degbunke. Värm 5 dl mjölk till 37 grader och häll sedan den över jästen, rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt 2 tsk salt, 1 msk honung samt 0,5 dl flytande smör. […]

Saftig morotslimpa med havregryn
Bröd (med jäst)

Saftig morotslimpa med havregryn

Ett otroligt saftigt bröd med finrivna morötter och havregryn i degen. Funkar utmärkt att frysa och är grymt att rosta! Receptet hittade jag på tidningen Hembakats hemsida. Smula ner 50 g jäst i en degbunke. Värm 6 dl mjölk tills den är ljummen, dvs. 37 grader. Slå mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp. Tillsätt då 2,5 […]

Äpplepaj med världens bästa smuldeg
Paj (dessert)

Äpplepaj med världens bästa smuldeg

Jag vidhåller att detta är världens bästa smulpajdeg!    Skala, kärna ur och skiva 8-10 äpplen. Stek äpplebitarna i omgångar i en klick smör, smaksätt med lite råsocker och kanel. Jag tycker kanelsmaken blommar ut om den får värmas upp med smör omkring äpplebitarna. Äpplena ska mjukna men inte bli mosiga. Lägg över äpplebitarna i en pajform.  Sätt ugnen på 200 […]

Glutenfria havrekakor
Småkaka/Snitt

Glutenfria havrekakor

Glutenfria om man tål havregryn, alltså (det finns även s.k ren havre att köpa). Dessa kakor bakas på sådant man ofta har hemma, och ger riktigt goda havrekakor/havreflarn! Receptet hittade jag på Kokaihop.se men hoppade över momentet att ringla smält choklad över. De blev uppskattade av personalen på sonens förskola 🙂 Rör 125 g rumsvarmt smör och 1 dl strösocker poröst.  […]

Rabarberpaj med världens bästa smuldeg
Paj (dessert)

Rabarberpaj med världens bästa smuldeg

Japp, detta är världens bästa smuldeg. Åtminstone just nu, tills jag snubblar över något annat recept 😉 Rabarber går utmärkt att frysa i bitar och ta fram till när höst- och vintermörker får oss att längta efter ljusare kvällar. Det som är ännu mer toppen är att fryst rabarber går utmärkt att göra paj på, […]