Filmjölksbröd

Brödet går att variera med olika torkade frukter och frön. Bikarbonat behöver en syra att reagera med, därav valet filmjölk som degvätska. Bikarbonaten påverkar färgen på brödet (det blir gul/brunt) och vissa frön (ex. solrosfrön) blir gröna i kanterna när brödet har fått ligga en stund. Brödet är godast när det är nybakat men går OK att skiva och frysa in för kommande frukostar. 

Sätt ugnen på 200 grader, se till så att ugnsgallret är längst ner i ugnen. 

Smörj två avlånga brödformar med lite smör.

Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.

  • 4 dl havregryn
  • 1 liter vetemjöl
  • 2 dl krossade linfrön eller pumpafrön eller solrosfrön
  • 2 dl russin eller aprikoser (aprikoser skurna i småbitar)
  • 4 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt

Tillsätt de resterande ingredienserna.

  • 8 dl filmjölk
  • 1 dl ljus eller mörk sirap
  • 1 dl lingonsylt

Klicka ut smeten i de två formarna.

Grädda bröden på gallret längst ner i ugnen 45-60 minuter. Kontrollera med en sticka så det är klart (stickan ska vara torr).

Stjälp upp de varma limporna och låt dem svalna under bakduk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *