Saftig morotslimpa med havregryn

Saftig morotslimpa med havregryn

Ett otroligt saftigt bröd med finrivna morötter och havregryn i degen. Funkar utmärkt att frysa och är grymt att rosta! Receptet hittade jag på tidningen Hembakats hemsida.

Smula ner 50 g jäst i en degbunke. Värm 6 dl mjölk tills den är ljummen, dvs. 37 grader. Slå mjölken över jästen och rör tills den har lösts upp. Tillsätt då 2,5 tsk salt2 msk rapsolja och 1 msk strösocker (eller honung). 

Skala och finriv 1 stor morot, häll ner morotsrivet i degbunken. 

Tillsätt sedan 2 dl havregryn och 13 dl vetemjöl. Arbeta degen i maskin, tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det behövs. Arbeta degen länge, gärna 10 minuter. 

Låt degen jäsa övertäckt i degbunken ca 40 min. Tips! Täck degbunken med plastfolie istället för den klassiska bakduken. Plastfolien gör att degen jäser bättre och inte torkar ut på ytan under jästiden. 

Medan degen jäser så tar du fram två brödformar á 1,5 literSmöra dem.

Är degen elastisk och fin efter jäsningen? Bra, då är det dags att ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två limpor som sedan får lägga sig tillrätta i brödformarna. Skär några snitt i varje limpa med en vass kniv. 

Täck nu formarna med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. När halva jästiden har gått sätter du ugnen på 250 grader, ugnsgallret ska vara längst ner i ugnen. 

Sätt in de färdigjästa limporna i den heta ugnen och sänk direkt värmen till 200 grader. Låt nu bröden gräddas i ca 40 minuter, du kan behöva täcka över dem med aluminiumfolie den sista stunden. Jag använde ej varmluft. 

Låt morotslimporna kallna i formen, med en bakduk över, innan du stjälper upp dem. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *