Kärleksmums med chokladkola

Kärleksmums med chokladkola

Jag älskar kärleksmums! Eller mockarutor, Snoddas, kokosrutor, chokladrutor… Ja, du vet vilken kaka jag menar. Men ibland kan jag känna att den klassiska glasyren med massa florsocker blir alltför söt. Testade detta recept med en kokad chokladkola som krona på verket – OMG så gott! Recpetet hittade jag på Tasteline.com

Börja med den mjuka chokladkakan:

Sätt ugnen på 225 grader. 

Smält 150 g smör, ta kastrullen från spisplattan och rör ner 3 msk kakao. Tips! Att låta kakaon värmas på i det varma smöret gör att chokladsmaken utvecklas ännu mer. 

Vispa sedan 2,5 dl strösocker och 2 ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna i en skål: 4 dl vetemjöl, 1 msk bakpulver1 msk vaniljsocker och en nypa salt. Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt sedan det smälta chokladsmöret samt 1,5 dl mjölk (gärna 1,5-3 % fetthalt). Blanda till en slät smet. 

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (30 x 40 cm) och bred sedan ut smeten.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter (jag använde varmluft första halvan av gräddningen, för att ge den extra “skjuts”). Låt kakan kallna.

Dags för den ljuvlig chokladkolan:

Smält 100 g smör i en kastrull. Tillsätt sedan 4 msk strösocker2 tsk vetemjöl2 msk kakao samt 2 dl visp- eller mellangrädde. Låt chokladkolan koka samman ca 5 minuter. 

Bred ut kolasmeten över den kalla chokladbotten. Toppa med riven kokos

Vänta en stund innan du skär kakan i 25-30 bitar. Kakan går utmärkt att frysa och tinar snabbt när du blir fikasugen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.