Perfekt flankstek

Perfekt flankstek

Flankstek – en relativt billig styckningsdetalj från nötkreaturen. Och smakrik! Det viktigaste är att tillaga den på låg temperatur och skära på rätt håll, dvs. tvärs över fibrerna. Tillaga på låg temperatur? Ja, typ 120-130 grader. Eller som i detta fall – i eftervärmen från hasselbackspotatisen. Klimatsmart! Dock kanske inte så klimatsmart att äta nötkött, men det är en annan diskussion…

Hasselbackspotatis, det tror jag du vet hur man gör: Potatis, smör, salt och peppar. Baka i ugnen (200 grader) i 45-60 min beroende på storlek, den sista kvarten får ströbröd kröna potatisarna. 

Salta och peppra 700-800 g flankstek bryn den i en klick smör i stekpannan eller i grillpannan. Lägg över den i en ugnsfast form och stick in ett stektermometer i tjockaste delen av köttbiten. Tillaga på 120-130 graders ugnsvärme – eller i avstängd ugn efter ex. hasselbackspotatisen. När stektermometern visar 60 grader är köttet rosa/rött, vilket är perfekt enligt min smak!

Låt köttet vila ca 5 minuter innan det skärs upp i långa strimlor. Tänk på att skära tvärs över fibrerna, annars får du en ohyggligt seg köttbit på tallriken. 

Vi serverade även kantarellsås  till. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *