Saftiga plommonbitar med crumble

Saftiga plommonbitar med crumble

När grannens plommonträd dignar av frukt måste man ju hålla sig framme när erbjudande om självplock ges. Åh, vilken god kaka detta blev! Receptet kommer från ”Lindas bakskola”, men hon körde med hallon istället.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en långpanna (30 x 40 cm), smöra och bröa den.

Blanda 4 dl strösocker,  8 dl vetemjöl och 1 msk bakpulver i en stor skål. Smält 250 g smör och häll detta över. Blanda runt tills en tjusig smuldeg bildas. Ta fram en liten skål och ett decilitermått, lägg 3 dl smulor i den lilla skålen. Spara till senare. 

Kärna ur ca 15 plommon, skär i 5 mm tjocka skivor (halvmånar).

Tillsätt sedan 1 msk vaniljsocker3 ägg samt 3 dl naturell yoghurt i den stora skålen med smuldeg. Blanda runt med ex. en plast/trägaffel tills allt har blandats. Vispa ej!

Bred ut smeten i den smörade och bröade långpannan. Fördela plommonbitarna över och toppa sedan med de 3 dl smuldeg du sparade innan. 

Skjuts in i ugnen, i den nedre delen. Kakan gräddas i 20-25 minuter. Låt svalna innan du skär kakan i 30 bitar. Kakan går utmärkt att frysa 🙂

Psst, jag gjorde halva långpannan med äpple  och halva med plommon. Vilken som var godast? Nej, det går inte att avgöra – oavgjort helt enkelt 😉